9 simptome comune care trec neobservate, desi ar trebui sa ne dea de gandit

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 12:53
30091 citiri
9 simptome comune care trec neobservate, desi ar trebui sa ne dea de gandit
Foto: MSN Healthy Living

In vreme ce unele simptome sunt asociate unor afectiuni precise, alte semnale de alarma par inofensive, desi lucrurile nu sunt deloc atat de simple.

De cele mai multe ori, organismul ne transmite prin diverse modalitati ca exista o problema. Tocmai de aceea, trebuie sa deslusim corect simptomele aparent comune, dar care ar trebui sa ne ingrijoreze.

MSN a realizat o lista a celor mai des intalnite 9 simptome care, desi nu ne dau de gandit in prima faza, ar putea sa ne dea de stire legat de probleme de sanatate destul de grave.

1. Somnolenta inexplicabila

Toti avem zile bune si zile proaste, perioade in care adormim tarziu si ne trezim devreme, dupa care luptam cu oboseala din timpul zilei. Totusi, atunci cand aceasta oboseala devine o rutina si atinge cote alarmante fara a putea gasi motivul, e timpul sa iti pui un semn de intrebare.

Posibila cauza: Acest simptom ar putea indica crize de apnee in timpul somnului. Cand tesuturile moi din spatele gatului perturba ritmul respiratiei nu mai avem oxigen, iar corpul se lupta sa respire si se trezeste brusc. Uneori timp de cateva secunde, alteori pentru cateva minute, crizele apneice afecteaza calitatea somnului.

Daca sforai foarte tare, te trezesti cu durere in gat sau dureri de cap, e foarte probabil ca in timpul noptii sa fi experimentat astfel de crize fara sa iti amintesti.

2. Disfunctii erectile

Cea mai mare greseala a barbatilor atunci cand se confrunta cu astfel de disfunctii este sa le "trateze" cu Viagra sau sa creada ca au la baza probleme emotionale.

Posibila cauza: Impotenta este un semn distinctiv al bolilor cardiovasculare. De fapt, se pare ca barbatii cu disfunctii erectile prezinta de doua ori mai multe riscuri de a fi afectati de bolile cardiovasculare sau de a deceda in urma unui atac de cord. Asocierea cu tensiune, colesterol, diabet, greutate in exces, fumat, sedentarism face ca riscul sa fie si mai mare.

3. Pilozitate excesiva la femei

Atunci cand, in cazul femeilor, parul incepe sa creasca in locuri neobisnuite, cum ar fi fata, pieptul, burta, in jurul mameloanelor etc., e semn ca organismul nu mai functioneaza la fel ca inainte.

Posibila cauza: Sindromul ovarelor polichistice, un dezechilibru hormonal care implica niveluri diferite de estrogen, progesteron sau androgeni. Acest diagnostic duce in timp la chisturi ovariene mai mici sau mai mari sau chiar la infertilitate. Alte simptome asociate sindromului ovarelor polichistice sunt si cresterea in greutate, subtierea parului, calvitie, menstre neregulate, acnee etc.

4. Pierderea inexplicabila in greutate

Daca hainele nu iti mai vin, iar cantarul arata mai putin cu 10 kg decat in ultima luna, aceasta indica o problema serioasa de sanatate.

Posibila cauza: cancer sau disfunctii ale glandei tiroide. In cazul primului diagnostic, pierderea in greutate mai poate fi insotita si de durere persistenta, balonare sau indigestie. Daca de vina este hipertiroidismul, te-ai putea confrunta si cu oboseala si insomnie.

5. Tuse persistenta

Oricine tuseste atunci cand raceste, insa instalarea tusei aparent fara motiv sau permanentizarea ei dupa o raceala ar trebui sa iti puna mari semne de intrebare.

Posibila cauza: Tulburari pulmonare obstructive cornice, BPOC. In acest caz, tusea ar putea fi semnul ca deja are loc o leziune pulmonara permanenta. O alta posibila cauza, dar mult mai putin probabila ar fi si cancerul pulmonar.

In bolile pulmonare obstructive cronice, printre simptome se poate afla si dificultatea de a respira. Tusea cu sange, pierderea in greutate sau accesele frecvente de pneumonie ar putea fi indicii ale cancerului pulmonar.

6. Urinare frecventa

De multe ori, punem acest simptom pe baza vremii, a varstei sau a consumului de lichide. Urinarea frecventa poate ascunde, insa, alte cauze.

Posibila cauza: Diabet, intrucat un nivel marit de glucoza in sange poate declansa nevoia de a urina foarte des. In acest caz, te mai poti confrunta si cu sete extrema, slabiciune, oboseala, furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si picioare etc.

La femei, urinarea frecventa mai poate indica si infectii ale tractului urinar, iar la barbati probleme de prostata.

7. Ameteala, lesin sau probleme de echilibru

Daca episoadele de ameteala sunt foarte dese, problemele de echilibru sunt deja evidente si s-a intamplat de cateva ori sa lesini, taie de pe lista posibilelor cauze neindemanarea sau oboseala.

Posibila cauza: O problema neurologica. Toate aceste simptome pot fi cauzele unor boli motorii, autoimune sau chiar retinopatie diabetica. Daca simti si o slabiciune musculara, senzatie de amorteala sau furnicaturi, ai si convulsii sau durere, consulta un neurolog. Ia in calcul, insa, si varianta ca aceste simptome ar putea fi doar reactii adverse la un medicament nou administrat.

8. Constipatie cronica

Desi episoadele pasagere de constipatie sunt un lucru normal, atunci cand aceasta devine cronica si nu cedeaza la dieta corespunzatoare poate indica o afectiune mai grava.

Posibila cauza: Cancer colorectal sau chisturi/polipi in colon. Sange in scaun, pierdere in greutate, scaun subtire in forma de creion, dureri de stomac, balonare sau greata sunt celelalte posibile simptome pentru cancer colorectal.

9. Disconfort in piept, gat sau brate atunci cand suntem acitivi fizic

Orice fel de durere atunci cand facem sport sau o activitate fizica indica faptul ca ceva nu este in regula. Daca durerea din piept se intinde si la nivelul gatului sau in brate, lucrurile sunt cu atat mai complicate.

Posibila cauza: Boala coronariana. Mai rau este ca acest tip de afectiune "ataca" uneori fara alte simptome preliminare. Atunci cand exista, semnele sunt nivel mare de colesterol, tensiune, obezitate etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#simptome banale boli grave, #simptome ingrijoratoare, #semnale boli grave , #afectiuni