Boala inflamatorie pelvina nu este o simpla "raceala la ovare" - cum se manifesta si trateaza

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 16:44
22093 citiri
Boala inflamatorie pelvina nu este o simpla "raceala la ovare" - cum se manifesta si trateaza
Foto: Metropolitan Hospital

Boala inflamatorie pelvina (BIP) reprezinta o infectie a organelor tractului reproducator superior feminin (uter, trompe uterine, ovare).

Cea mai intalnita si grava forma este la nivelul trompei uterine - Salpingita. Importanta clinica a diagnosticarii BIP este data si de sechelele cunoscute ale acestei patologii, care includ infertilitatea tubara, sarcina ectopica, sindromul aderential pelvin.

Se considera ca infectiile tractului reproducator superior sunt cauzate de bacterii provenite de la nivelul vaginului, care ascensioneaza prin canalul cervical. Cel mai frecvent sunt implicati: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasme.

Trompele uterine se mai pot infecta prin extensie directa de la un focar inflamator de la nivelul tractului digestiv, in special de la un abces apendicular sau diverticular perforat, sau pe cale hematogena.

Iata care sunt factorii de risc pentru BIP:

-bolile cu transmitere sexuala;

-parteneri sexuali multipli;

-dusurile vaginale;

-nefolosirea prezervativelor;

-varsta tanara;

-statut socioeconomic precar;

-chiuretajele uterine;

-dispozitivele intrauterine (sterilete).

Diagnosticul se pune in principal pe semne clinice:

-dureri in etajul abdominal inferior;

-secretii vaginale modificate;

-sangerari vaginale neregulate;

-febra;

-frisoane;

-greata;

-varsaturi;

-dismenoree;

-dispareunie (durere in timpul contactului sexual).

In timpul examinarii ginecologice, pacientele cu BIP acuta vor prezenta o durere intensa la palparea si mobilizarea organelor pelvine (col uterin, uter, ovare, trompe uterine).

BIP nediagnosticata si netratata corect poate da compicatii grave: piosalpinx (acumularea de puroi la nivelul trompei), abces tuboovarian, pelviperitonita si chiar sepsis.

Tratamentul BIP se face in ambulator cu antibioterapie per os, uneori poate necesita internarea si tratament parenteral, iar in cazul complicatiilor, tratament chirurgical.

Dr. Mirela Titienar

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Metropolitan Hospital

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Boala inflamatorie pelvina, #diagnostic Boala inflamatorie pelvina, #tratament Boala inflamatorie pelvina , #afectiuni
Comentarii