Cand devin periculoase tocurile

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 11:56
9359 citiri
Cand devin periculoase tocurile
Foto: Doctor Tarek Nazer

Multe femei adora sa poarte tocuri, pentru a castiga cativa centimetri in inaltime sau pentru aspectul elegant pe care il confera piciorului, insa pantofii cu toc pot favoriza aparitia unor afectiuni.

In momentul in care o femeie poarta tocuri, corpul acesteia incearca sa compenseze corespunzator echilibrul prin adaptarea coloanei si a articulatiilor la o noua pozitie.

Cum afecteaza tocurile sanatatea

In afara luxatiilor, a entorselor si a durerilor de picioare cauzate de tocurile inalte, femeile se expun si altor riscuri mari.

Picioarele joaca rol de arc amortizor al corpului unde este distribuita greutatea. La nivelul picioarelor, pot sa apara afectiuni ale articulatiilor metatarsofalangiene, ce pot duce la aparitia bataturilor, la agravarea monturilor, aparitia unghiilor incarnate si se modifica centrul de greutate al corpului care se muta pe zona anterioara a piciorului.

La nivelul gleznelor, tocurile pot duce la scurtarea tendonului lui Ahile si restrictionarea circulatiei naturale a sangelui. Bineinteles, afecteaza si cel de-al doilea amortizor al membrului inferior, genunchii, prin supraincarcarea zonelor portante anterioare ale articulatiei si favorizarea aparitia gonartrozei.

Si coloana vertebrala este afectata prin aparitia durerilor cronice, accentuarea scoliozei si aparitia herniilor de disc.

Purtarea excesiva a tocurilor poate avea si alte efecte nocive, precum aparitia sau agravarea varicelor, aparitia durerilor de cap prin contractia vaselor de sange si reducerea fluxului sanguin normal, scaderea concentratiei in timpul activitatiilor - acesta este cauzata de faptul ca o parte a corpului este folosita in mod involuntar pentru a mentine echilibrul si a preveni cazaturile.

Care sunt tocurile indicate?

In mod clar, nu putem cere unei femei sa renunte la tocuri, insa, este recomandat sa se poarte un toc de maxim 3-5 centimetri, care sa nu afecteze sanatatea.

Un toc mai mare de 5 centimetri trebuie evitat intotdeauna, deoarece pune piciorul intr-o pozitie de hiperextensie afectand grav articulatiile. De asemenea, trebuie sa alegeti tocuri care sa fie largi si confortabile, nu subtiri si care comprima circulatia sanguina si duc la deformarea degetelor.

Cum puteti reduce din efectele negative ale purtarii tocurilor

- Evitati purtarea tocurilor in zilele in care aveti multe de facut si de stat in picioare;

- Limitati purtarea tocurilor la 3-4 ore pe zi;

- Limitati-va la tocuri de maximum 5 cm in timpul zilei, care nu cresc presiunea exercitata asupra piciorului, ci ajuta la intarirea muschilor pelvini;

- Evitati tocurile ascutite;

- Alternati tocurile cu incaltaminte cu talpa joasa;

- Efectuati exercitii de stretching pentru a va ajuta muschii sa-si recapete tonusul.

Citeste si de ce apar bataturile, cum pot fi prevenite si la ce afectiuni pot duce.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Efectul tocurilor asupra sanatatii, #efecte purtare tocuri, #sfaturi purtare tocuri , #afectiuni