Cand statul pe scaun poate deveni o boala

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 10:16
4109 citiri
Cand statul pe scaun poate deveni o boala
Foto: medicineworld.org

Pentru cei care lucreaza mult in fata calculatorului sau au o slujba care nu implica miscare, statul pe scaun poate avea efecte nocive. Acest obicei se poate transforma usor intr-o afectiune, iar efectele se vad nu numai asupra kilogramelor in plus ci si in scaderea randamentului intregului sistem imunitar si metabolismului.

Persoanele predispuse acestui risc nu isi dau seama de multe ori de efectele pe care statul pe scaun il poate avea asupra lor. Un studiu al cercetatorilor americani a aratat ca stilul inactiv de viata creste considerabil riscul aparitiei diabetului, cancerului, bolilor cardiovasculare si obezitatii, informeaza webmd.com.

Un studiu paralel al specialistilor australieni a aratat ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului creste cu 18% riscul contactarii bolilor cardiovasculare. "Oamenii sunt entitati in miscare, iar boala statului pe scaun este o capcana pe care nu multi o realizeaza", a spus cercetatorul australian James Levine.

De multe ori, avand o slujba care necesita multe ore de stat pe scaun, miscarea este evitata chiar si dupa orele de program. Obisnuinta si comoditatea sunt primele simtome ale bolii statului pe scaun, care te impiedica sa faci putina miscare in orele libere le care le ai.

Ai nevoie de multa vointa pentru a schimba stilul de viata sedentar in unul activ, in miscare, benefic pentru sanatatea ta. Nu este insa imposibil, daca vrei sa scapi de stres, sa fii lucid si sa ai un organism intarit si tonic. Analizeaza-te in fiecare zi de munca si vei realiza ca daca vrei sa faci miscare iti este la-ndemana sa faci simple exercitii fizice chiar si la locul de munca.

Poti incerca sa vorbesti la telefon din picioare sau facand cativa pasi in birou. Mai mult, poti renunta la cumparaturile online pe care te-ai obisnuit sa le faci si pur si simplu, la sfarsit de saptamana, dai o fuga prin magazine pentru a-ti cumpara ceea ce iti trebuie. Vei fi mult mai activ, iar daca te obisnuiesti asa, miscare va face parte din stilul tau de viata.

Ai observat si tu ca la pranz, dupa cateva ore de stat pe scaun, nu mai esti atat de atent si ai un randament mai scazut. Incearca sa faci cativa pasi in aer liber, pentru pauza de pranz. Vei vedea ca tonusul tau va fi altul si vei rezista pana la sfarsitul zilei la fel de proaspat ca in primele ore ale diminetii.

Specialistii cred ca sase pauze scurte de zece minute de stat in picioare in timpul orelor de program fac diferenta intre o persoana sedentara si una activa. Trebuie sa stii insa ca asa cum statul pe scaun poate avea grave repercursiuni asupra ta si excesul de miscare poate dauna. Deci evita extremele si pastreaza un echilibru intre momentele de miscare si cele de stat pe scaun.

Poti chiar in timpul sedintelor sa eviti sa te asezi. Vei fi mult mai activ, mai concentrat si, chiar daca pare o cerere bizara prima data, refuza scaunul care ti se ofera.

Incheie ziua de lucru cu o plimbare in aer liber. Incearca o plimbare in parc, seara, de doar 15 minute si vei vedea ca astfel vei avea un somn mai linistit, fara sa te trezesti in timpul noptii. Mai mult, daca doua zile pe saptamana renunti la masina personala pentru mijloacele de transport in comun, vei simti diferenta.

Boala statului pe scaun a devenit foarte frecventa. La fel si afectiunile datorate sedentarismului. Poti evita toate aceste neplaceri cu mai multa vointa, un plan bine stabilit pentru intreaga saptamana si vei vedea in scurt timp ca ai un randament mai bun si un tonus de invidiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#miscare birou, #sedentarism afectiuni, #miscare organism sanatos , #afectiuni