Cauzele atacului de panica si remediile

Luni, 12 Martie 2012, ora 14:52
41218 citiri
Cauzele atacului de panica si remediile

Cel mai adesea, in declansarea unui atac de panica nu exista un motiv clar sau o cauza concreta. Exista insa, un cumul de cauze, adunate de-a lungul timpului, cum ar fi teama de singuratate, teama de a nu fi parasit, teama de a vorbi in public, neputinta de a te confrunta, la un moment dat, cu o realitate pe care, chiar daca incerci sa o ignori, ea exista.

Asadar, stresul zilnic, tensiunea foarte mare in care traim, schimbarile si evenimentele din viata fiecaruia dintre noi pot fi principalele cauze ale atacului de panica.

Depresia, stresul, pierderea cuiva drag ori a locului de munca, divortul, atmosfera tensionata din familie ori de la serviciu, insatisfactiile, neimplinirile, incertitudinile, chiar si ambitiile exagerate care-ti depasesc posibilitatile, toate acestea pot declansa un atac de panica.

Cum e si firesc, simptomele atacului de panica variaza de la un individ la altul. Exista insa manifestari comune precum palpitatiile, batai puternice ale inimii, puls accelerat, senzatia de cadere, de lesin care nu se produce, ameteli si senzatie de sufocare, dureri in piept, spasme musculare, nevoia de a merge des la toaleta, pierderea notiunii de realitate.

Intr-o astfel de situatie, care se declanseaza brusc, multe persoane ajung la spital, crezand ca au de-a face cu un infarct sau o boala extrem de serioasa, dar, dupa o ora, se pot intoarce acasa linistite, pentru ca doctorii le asigura ca a fost doar un atac de panica.

Tratament

Impotriva atacurilor de panica exista doua tipuri de tratament, psihoterapia si antidepresivele, care ajuta, dar nu vindeca. Important e ca in momentul declansarii unui atac de panica sa avem langa noi pe cineva drag, apropiat care sa stie ce sa faca si cum sa procedeze.

Dar cel mai important este ca persoana in cauza, care se stie predispusa la atacuri, sa-si pastreze calmul, luciditatea, sa constientizeze ce i se intampla si, mai ales, ce trebuie sa faca. De aceea este indicat sa aiba intotdeauna la indemana zahar si miere de albine si sa ia cate putin din fiecare cu putina apa.

De ajutor este, in acele momente, si un masaj usor al globilor oculari, care se face stand lungit, in pat. Daca e cineva in preajma, atunci un masaj al cefei si umerilor face minuni. Acest masaj ar trebui facut zilnic, preventiv, de persoanele care se confrunta cu atacul de panica.

E bine ca in acele momente de zbucium, de framantari ale organismului, sa se spuna o rugaciune. Meditatia elibereaza mintea de teama si relaxeaza. Mirosul de ceapa calmeaza aproape instantaneu. Sparge o ceapa, nu taiata, tine-o in dreptul nasului si respira rar si profund, concentrandu-te asupra a ceea ce faci.

Vindecarea sau macar rarirea atacurilor de panica stau in puterea suferindului. Asta depinde de cat de dispus este la comunicare, la a renunta la unele obiceiuri daunatoare si la a adopta altele, sanatoase si usor de respectat. De asemenea, autocontrolul si autosugestia pot avea un rol deosebit in vindevarea atacurilor.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#atacuri panica, #atac panica tratament, #atacuri panica cauze, #atac panica remedii, #calmare atac panica , #afectiuni