Cauzele unor simptome ciudate, dar frecvente

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 18:10
98319 citiri
Cauzele unor simptome ciudate, dar frecvente
Foto: realsimple

Aproape oricine a stranutat pana acum macar o data, a avut o crampa la picior sau a tresarit dupa ce a adormit. Aceste simptome si altele destul de ciudate sunt relativ comune, dar cauzele lor sunt arareori stiute.

Real Simple a intocmit insa o lista cu astfel de simptome si cu ce anume le determina.

1. Ametesti atunci cand te ridici repede

Daca simti asa ceva, ai putea fi usor deshidratat sau ai putea sa ai hipotensiune ortostatica, care apare cand sangele se duce spre picioare. Persoanele care au o tensiune arteriala scazuta sunt mai expuse acesti fenomen.

Bea lichide suficiente si ridica-te incet! Daca problema persista, ar fi cazul sa consulti un doctor.

2. Urina are un miros ciudat

Schimbarea mirosului sau a culorii urinei ar putea fi din cauza unor alimente pe care le-ai mancat, cum ar fi sparanghelul, sau de la un medicament ori supliment alimentar.

Ar putea fi, de asemenea, un semn de infectie a tractului urinar, chiar si daca nu ai dureri sau nu simti nevoia sa urinezi des. Bea mai multe lichide pentru a vedea daca organismul regleaza aceasta problema! Daca persista, o analiza a urinei ar putea scoate la iveala anumite afectiuni.

3. Palmele tale transpira in anumite situatii

Aceasta reactie a organismului apare la oricine din cand in cand, fiind un raspuns normal la stres sau trac. In astfel de situatii, incearca sa te retragi cateva minute, sa respiri adanc, sa meditezi sau macar sa iti imaginezi un loc linistit.

Daca palmele tale sunt transpirate in mod constant, ai putea avea hiperhidroza - o afectiune ce consta in transpiratie excesiva la nivelul palmelor, picioarelor si subrat. Un medic iti poate da un anumit tratament sau, in cazuri severe, iti poate recomanda o interventie chirurgicala.

4. Ai crampe la picioare noaptea

Un dezechilibru usor in ceea ce priveste potasiul, magneziul sau calciul din organism ar putea declansa aceste crampe, ca si o deshidratare moderata. Atunci cand ai astfel de neplaceri ridica-te si mergi putin, apoi maseaza muschiul pentru a-l relaxa.

Daca le ai in fiecare noapte sau in timpul zilei, cand mergi, du-te la un medic (ar putea fi si un cheag de sange sau un nerv deteriorat).

5. Tresari dupa ce adormi

Acea tresarire de la nivelul membrelor sau capului, care apare dupa ce adormi, poate fi cauzata de un stimul care intrerupe semnalul creierului catre organism de a se relaxa. Nu poti face nimic pentru a scapa de aceste tresariri, dar, daca se intampla frecvent sau iti tulbura somnul, ar putea fi semn de apnee de somn sau alte afectiuni.

6. Iti tiuie urechile

Tiuitul continuu in urechi poate fi cauzat de pierderea partiala a auzului, caz in care nu vei putea scapa de el. Exista insa strategii indicate de medic pentru a reduce perceptia zgomotului.

Daca zgomotul este perceput doar intr-o ureche si este insotit de ameteala, probleme de echilibru sau slabiciune faciala, trebuie sa mergi la doctor, deoarece ar putea fi vorba de o tumoare care apasa pe nervul acustic.

7. Iti trosneste maxilarul

Pentru aceasta problema este de vina articulatia maxilarului, situata in fata urechii; aceasta trosneste cand nu se misca asa cum ar trebui. In cazul in care senzatia este insotita de durere, dureri de cap sau daca simti ca maxilarul se blocheaza trebuie sa mergi la un medic.

8. Stranuti de cate trei ori

Stranutul este un reflex protector, fiind absolut normal sa stranuti de cateva ori - cel mai adesea de trei ori consecutiv. Stranutul apare atunci cand in caile nazale exista ceva iritant, iar nasul vrea sa scape de el.

9. Inima iti bate repede atunci cand te trezesti brusc

Cand esti surprins de ceva, cantitatea de adrenalina incepe sa creasca, iar cand iesi rapid din starea de somn se intampla acelasi lucru, astfel ca ritmul batailor inimii creste. In ambele cazuri acesta ar trebui sa revina la normal in cateva minute. Daca ai insa dureri in piept sau ameteli, cere sfatul unui doctor.

10. Iti tremura tot corpul

In acest caz este vorba probabil de o problema momentana in capacitatea corpului de a-si regla temperatura, mai ales daca dureaza cateva secunde. Acest lucru se intampla de obicei la femei, in perioada in care se realizeaza trecerea catre menopauza. Daca tremurul persista insa ore intregi si chiar zile, poate fi vorba de o infectie si, prin urmare, este nevoie de un medic.

11. Spasme la nivelul unei pleoape

Stresul, oboseala sau prea multa cafeina ingerata pot determina muschiul de la pleoapa superioara sau inferioara sa se contracte ritmic. De obicei, dispare in cateva minute, dar daca esti foarte stresat poate dura mai mult.

Daca inchizi ochii si respiri adanc de cateva ori s-ar putea sa scapi mai repede. In cazul in care spasmele apar regulat sau sunt insotite de durere, mergi la un medic.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#simptome ciudate explicate, #cauze simptome ciudate, #simptome frecvente explicate, #cauze simtpome frecvente , #afectiuni