Ce este sexomnia si cum l-a ajutat pe un suedez sa scape de o acuzatie de viol

Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 12:59
10528 citiri
Ce este sexomnia si cum l-a ajutat pe un suedez sa scape de o acuzatie de viol
Foto: Pexels/Stock.tookapic

Sexomnia reprezinta o tulburare destul de grava, care ii face pe anumiti oameni sa faca sex in timpul somnului fara sa stie.

"Sexomnia este denumita ca activitate sexuala in timpul somnului. Este un comportament neobisnuit, se poate manifesta cu gemete, giugiuleala, mangaieri, atingeri si chiar contact sexual in timpul somnului", a explicat pentru Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro, adaugand ca persoanele care sunt afectate de sexomnie nu sunt constiente de comportamentul lor.

Specialistul sustine ca sexomnia se produce in etapa somnului lent.

Cand a aparut termenul de sexomnie?

Termenul de sexomnie a fost recent adaugat in Manualul Statistic DSM -5 (Manual de Diagnostic Si Statistica a Tulburarilor Mentale-5). Medicul canadian J.P.Fedoroff a creditat termenul de sexomnie in 1996, dar nu a avut suficiente studii de specialitate.

Potrivit profesorului de psihologie, Michael Mangan, PhD, de la Universitatea din New Hampshire din Durham, sexomnia include intreaga gama de comportamnte sexuale: giugiuleala, mangaieri, atingeri si chiar contact sexual, explica psihologul Iulia Florea.

Aceasta precizeaza ca in 80% dintre cazuri exista un istoric familial de parasomnii. Lipsa de somn, stresul, anxietatea sau orice situatie care perturba somnul pot duce la episoade de sexomnii, la persoanele predispuse.

Aceasta afectiune nu este specifica doar barbatilor, dar acestia sunt implicati mai des in rapoarte de sexomnie in comparatie cu femeile.

Sexomnia, folosita ca aparare intr-un proces de viol

Sexmonia s-a dovedit a fi de ajutor intr-un proces de agresiune sexuala, acest diagnostic scapandu-l pe un suedez de acuzatiile de viol, pe motiv ca a intretinut relatii sexuale cu victima in timp ce dormea si ca nu isi amintea nimic. Desi suna ciudat, psihologul sustine ca acest lucru este posibil.

"Actul sexual in timpul somnului poate fi mai dezinvolt, dar poate ridica probleme de consintamant", precizeaza Iulia Florea.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#sexomnie fectiune, #sexomnie psiholog, #tulburare sexomnie , #afectiuni