Ce este sindromul de impingment subacromial si cum se trateaza

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 15:25
12063 citiri
Ce este sindromul de impingment subacromial si cum se trateaza
Foto: Doctor Tarek Nazer

Umarul reprezinta o articulatie complexa predispusa la aparitia multiplelor probleme ale muschilor, ale ligamentelor si a suprafetei articulare.

Aceasta articulatie este compusa din trei oase: omoplatul, humerusul si clavicula. Sindromul de impingment subacromial apare atunci cand acromionul preseaza pe muschiul supra-spinos care este unul dintre muschii coafei rotatorie ai umarului.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Care sunt cauzele aparitiei sindromulului de impingment subacromial:

- activitatea fizica intensa - persoanele care fac sport de performanta (inot, tenis, baseball) risca sa dezvolte aceasta afectiune;

- persoanele care au munca ce necesita folosirea excesiva a bratelor (constructori, pictori), de asemenea prezinta un risc ridicat;

- loviturile repetate.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia de sold si cand se recomanda

Care sunt simptomele:

Cele mai frecvente simptome aparute sunt durerile la nivelul umarului si rigiditatea (mai ales cand se executa miscarea de ridicare a umarului).

Durerea este difuza, merge pe partea frontala a umarului si coboara spre partea laterala a acestuia. Cand afectiunea evolueaza simptomele se agraveaza si apar dureri pe timpul noptii, pierderea fortei din brat, limitarea miscarilor acestuia si dificultatea de a executa activitati care pun bratul la spate (inchiderea fermoarului).

Cum se pune diagnosticul

Istoricul medical si examenul clinic prin care se verifica gradul de miscare a umarului si miscarile care provoaca durerile folosind teste speciale sunt importante pentru conturarea diagnosticului.

Acestea sunt completate de examene imagistice precum radiografia, rezonanta magnetica si ecografia prin care se observa leziunea de coafa rotatorie, ingustarea spatiului subacromial si prezenta osteofitelor articulare.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este si cum se trateaza tendinita rotuliana

In ce consta tratamentul

Scopul tratamentului este de a reduce durerea si de a restabili functia umarului.

Tratamentul nechirurgical este cel initial, care in cele mai multe cazuri este ineficient, primul pas fiind repausul. Apoi se pot efectua infiltratii intraarticulare, fizioterapie si kinetoterapie si se pot asocia cu tratament antiinflamator.

Tratamentul chirurgical implica o interventie minim invaziva folosind tehnica artroscopica ce permite medicului sa patrunda in articulatia subacromiala si sa efectueze acromioplastie prin care o parte din acromion este eliminata pentru a crea mai mult spatiu pentru tendoanele coafei rotatorii.

Atunci cand prezentati o durere la nivelul umarului trebuie sa va prezentati la medicul specialist pentru investigatii si tratament.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Ce este sindromul de impingment subacromial, #sindromul de impingment subacromial, #probleme oase , #afectiuni