Cand trebuie sa te ingrijoreze alunitele si cum le autoevaluezi in mod corect Interviu cu un dermatolog

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 08:06
78526 citiri
Cand trebuie sa te ingrijoreze alunitele si cum le autoevaluezi in mod corect Interviu cu un dermatolog
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

De multe ori auzim ca nu este bine sa ne scoatem o alunita sau, din contra, ca trebuie sa o indepartam cat mai repede.

Doctorul Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com care este adevarul despre acest lucru, dar ne-a invatat si cum trebuie sa ne autoevaluam alunitele.

De asemenea, medicul ne-a spus si ce trebuie sa facem in cazul in care o alunita se rupe si sangereaza.

Cand trebuie sa ne ingrijoram din cauza unei alunite?

Ar trebui sa trezeasca suspiciuni si sa ne trimita la un control dermatologic orice alunita care isi modifica forma, culoarea, dimensiunile, structura sau care apare "din senin" si este diferita de celelalte alunite (asa numita "ratusca cea urata"). Alunitele care sangereaza fara a fi traumatizate si care nu se vindeca, precum si alunitele cu simptome precum durere, mancarime nu trebuie nici ele neglijate.

Cat de mult conteaza forma acesteia?

Forma alunitei este importanta, bineinteles, insa nu atat precum culoarea si structura. Multe alunite se intampla sa aiba o forma neregulata, dar sunt complet benigne. Cu toate acestea, daca o alunita dezvolta o forma neregulata, dupa ce a fost timp de multi ani rotunda sau ovala, trebuie sa o prezentam dermatologului pentru evaluare clinica si dermatoscopica, deoarece o schimbare de forma poate reprezenta celule maligne care se multiplica si se extind in suprafata.

Ati amintit de culoare. O alunita care isi schimba nuanta este mai periculoasa?

Schimbarea culorii unei alunite poate fi rezultatul mai multor procese. Inainte de a concluziona ca alunita se schimba din cauza traumatismelor minore, expunerii recente la soare sau variatiilor hormonale trebuie sa excludem modificarile potential maligne care duc la variatii de culoare.

Acestea pot duce la zone de culoare brun negricioasa ca urmare a progresiei in suprafata a celulelor posibil maligne active, zone gri sau albastre ca urmare a avansarii in profunzime, zone rosii ca urmare a reactiei inflamatorii declansate de sistemul nostru imun cu formarea de vase de sange noi sau zone albicioase ca urmare a fibrozei intr-o leziune suspecta.

Puteti oferi cateva sfaturi cititorilor pentru a-si putea autoevalua alunitele?

Faceti un "inventar al alunitelor", numarati-le, documentati scris localizarea si dimensiunile, faceti poze si salvati-le intr-un director protejat cu parola in computer, urmand sa realizati alt set de poze la un interval de 3-6 luni pentru a evalua eventualele modificari care trebuie adresate medicului dermatolog.

Folositi o oglinda pentru a va evalua regiunile greu accesibile sau rugati o persoana apropiata sa va examineze. Nu va bazati pe memorie, e posibil sa va dezamageasca! Daca aveti multe alunite cu forma si culoare neregulata, luati in considerare si o cartografiere pentru urmarire microscopica la medicul dermatolog.

Alunitele localizate intr-o anumita zona a corpului sunt mai periculoase? Are importanta zona in care se afla acestea?

Alunitele de la nivelul mucoaselor, talpilor, palmelor sunt greu de interpretat si de multe ori au forma neregulata. Trebuie evaluate de dermatologi experimentati. Cele din zonele intime sunt greu de identificat si de multe ori omise de pacienti. Melanoamele din aceste zone sunt, de obicei, mai agesive, probabil si pentru ca sunt depistate tarziu. Multa atentie trebuie acordata si alunitelor localizate la nivelul scalpului, care sunt ascunse de par. Ideal ar fi ca sa fie evaluate periodic de medicul dermatolog.

Daca o alunita se rupe si sangereaza, trebuie sa ne prezentam imediat la doctor sau putem astepta sa vedem daca se vindeca?

Daca o alunita se rupe si sangereaza exista risc de infectie, care in caz ca apare se va manifesta prin roseata, durere, mancarime, supuratie. Daca sangerarea se opreste si alunita nu prezinta semne de infectie, nu trebuie neaparat sa ne prezentam la dermatolog. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi nu ne vom simti confortabil si pentru a ne asigura ca alunita nu prezinta probleme probabil vom cere un sfat. De multe ori o alunita frecvent traumatizata este excizata pentru a nu se complica in viitor.

Sanatate la-ndemana: De ce trebuie sa ne indepartam alunitele iarna

La cat timp se recomanda un control la dermatolog?

Este o intrebare a carui raspuns are o variatie individuala. La persoanele cu un numar foarte mic de alunite, se impune un consult si evaluare dermatoscopica daca exista suspiciuni ca o alunita isi schimba caracteristicile sau daca apare o alunita complet diferita de celelalte. Celelalte alunite pot fi monitorizate acasa, de pacient si reevaluate de dermatolog doar la nevoie.

Persoanelor cu alunite numeroase si neregulate, cu piele deschisa la culoare, ochi verzi sau albastrii, care au un procent scazut de pigment protector, le-as recomanda cel putin o evaluare anuala si in mod ideal cartografierea alunitelor. Pacientii cu istoric de melanom sunt evaluati de cele mai multe ori o data la 3 luni timp de 3 ani, o data la 6 luni pentru urmatorii 2 ani si apoi anual.

Exista o mare controversa cu referire la cremele cu protectie solara. Ce recomandati persoanelor care au foarte multe alunite pe piele?

Cred ca aceste controverse sunt destul de artificiale, alimentate de scepticismul romanilor si exacerbate de nevoia unei parti a presei de a intretine publicul interesat cu orice pret. Cremele fotoprotectoare sunt dovedite, atat stiintific, cat si clinic, a bloca o parte dintre razele ultraviolete si proteja pielea, pe terment scurt de arsuri si pigmentare, iar pe termen lung de mutatii si stres oxidativ care predispun la leziuni precanceroase, cancer de piele si fotoimbatranire. Conservantii din ele sunt in cantitati neglijabile si considerate indeajuns de sigure pentru aplicarea produselor pe suprafata pielii. Este o greseala sa nu folosim creme de fotoprotectie. Rezultatele neaplicarii o sa se vada in decadele ce urmeaza, nu imediat.

In era tehnologiei toata lumea se documenteaza de pe Internet, iar aici exista multe mituri referitoare la alunite. Puteti elucida cateva dintre cele mai cunoscute mituri?

"Nu atinge alunita ca poti sa mori de cancer". Acesta este un concept popular care trebuie sa fie incadrat ca fiind "periculos". O alunita excizata ramane o alunita inlaturata. Un melanom dezvoltat intr-o alunita este un melanom tratat local care confera un prognostic de viata mult mai ridicat din moment ce a fost inlaturat. Daca melanomul s-a raspandit in sange si organe inainte ca sa fie excizat, prognosticul nu este foarte bun, insa sursa de cancer este taiata si lasa sanse mai mari de reusita tratamentelor ulterioare oncologice. O alunita suspecta sau anormala lasata intentionat sa se dezvolte poate fi interpretata ca un act de ignoranta sau malpraxis atunci cand acest lucru este consimtit de medic, oricare ar fi specialitatea lui.

Cate alunite ai pe bratul drept? De ce este important numarul acestora

Un studiu recent arata ca persoanele care au peste 11 alunite pe bratul drept prezinta un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele sau melanom. Ce ne puteti spune in legatura cu acest studiu?

Cred ca va referiti la un studiu din Marea Britanie si alte tari in care circulatia rutiera se realizeaza in autovehicule cu volanul pe partea dreapta. In acest caz bratul drept este expus mult mai mult, tot timpul anului la razele UVA si UVB. Plecand de la aceasta premisa si de la faptul ca persoanele cu multe alunite sunt mai predispuse la cancer de piele, putem trage o concluzie logica cum ca soferii profesionisti pot dezvolta leziuni precanceroase sau cancere mai mult pe partea expusa la soare (stanga in Romania). Cifra de 11 alunite este un rezultat statistic ce poate fi luat ca referinta in lipsa altor date. Este bine dovedit ca persoanele cu numar mare de alunite, in general, sunt mai susceptibile sa dezvolte melanom la un moment dat in viata.

Cum spuneati mai sus, exista numeroase controverse legate de excizarea alunitelor. Puteti explica mai exact?

Excizarea alunitelor nu prezinta motive de ingrijorare, o alunita inofensiva odata scoasa ramane doar o alunita in minus. Insa daca vorbim despre o alunita anormala/atipica/displazica, renuntarea la ea insemna o alunita care nu se mai poate transforma in melanom, in cazul in care aceasta posibilitate ar fi existat initial. Ba mai mult, o alunita care se dovedeste a fi melanom dupa analiza histopatologica inseamna un cancer tratat si oprit in evolutie.

Cand este cazul sa scoatem o alunita?

Medicul va recomanda excizarea alunitelor atunci cand acestea prezinta modificari de forma, culoare, structura, dimensiuni sau atunci cand o alunita noua apare, este complet diferita de toate celelalte si se dezvolta intr-un ritm accelerat. Un control dermatoscopic poate detecta modificari foarte discrete, asa ca eu incurajez intotdeauna ca orice ingrijorari sa fie adresate dermatologului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alunite autoevaluare, #dermatolog alunite, #alunite pericol sanatate , #afectiuni