Transpiratia, intre normalitate si exces - Ce spune medicul

Duminica, 06 Mai 2012, ora 14:01
21815 citiri
Transpiratia, intre normalitate si exces - Ce spune medicul

Transpiratia este lichidul sarat eliminat de catre corp prin glandele sudoripare, acest proces ajutand corpul sa isi mentina o temperatura stabila, nu foarte ridicata.

Cel mai intens se transpira in zona subratului, a talpilor si a palmelor. Unii oameni au mai multe glande si altii mai putine, intre 2 si 4 milioane, dupa cum afirma pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

In mod ciudat, femeile au mai multe glande sudoripare decat barbatii, dar la acestia din urma ele sunt mai putin active. Transpiratia nu apare doar atunci cand afara este caldura sau faci exercitii fizice, ci si atunci cand esti expus la stres, furie, rusine sau teama, procesul fiind controlat de catre sistemul nervos si tu neavand nicio putere de a-l controla.

Alte cauze ale transpiratiei mai pot fi: menopauza, consumul excesiv de alcool, cafeina, prezenta cancerului in organism, o durere foarte mare in corp, febra si infectii, hipoglicemie (un nivel scazut de zahar in sange), medicamente, in special cele care au legatura cu problemele hormnale, ori mancarea picanta.

Trebuie sa-ti faci griji daca pe langa un episod de transpiratie excesiva mai prezinti o durere in piept, dificultate in a respira, batai prea rapide ale inimii, febra sau daca in ultima perioada ai slabit brusc si mult.

Transpiratia in exces poate sa fie si periculoasa, caci pot aparea probleme la nivelul pielii din cauza ei. De exemplu, la talpi se pot dezvolta ciuperci din cauza ca ele stau tot timpul in umezeala. Fie ca este vorba despre piciorul atletului (o infectie fungica urat mirositoare, ce se formeaza intre degete), infectii ale unghiilor sau negi, aceste afectiuni se pot dovedi extrem de suparatoare, caci orice incaltaminte va provoca durere, usturime.

In ceea ce priveste remediile pentru transpiratia in exces, acestea difera in functie de severitatea afectiunii:

- cateodata este de ajuns un deodorant au un antiperspirant ce se gaseste la orice magazin sau farmacie;

- tratamente cu botox, caci acestea blocheaza anumiti nervi si glandele sudoripare nu mai sunt declansate, Totusi, aceste injectii nu se pot face pe toata suprafata corpului, ci doar pe spatii restranse, cum ar fi subratul;

- medicamente speciale prescrise de catre medic, care sa diminueze transpiratia de pe toata suprafata corpului. Acestea pot avea si efecte negative, cum ar fi diverse eruptii pe piele sau gura uscata ori halena (din cauza lipsei unei cantitati normale de saliva);

- in cazul in care doar subratul (axila) manifesta transpiratie excesiva, poate fi pur si simplu facuta o operatie prin care sa fie extirpate glandele, nefiind nevoie de o incizie prea mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#transpiratie exces cauze, #transpiratie exces afectiuni, #transpiratie remedii , #afectiuni