Crezi tot timpul ca suferi de o boala care nu exista? De ce sindrom ai putea suferi si cum te poti trata Interviu

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 07:03
13508 citiri
Crezi tot timpul ca suferi de o boala care nu exista? De ce sindrom ai putea suferi si cum te poti trata Interviu
Foto: Ziare.com

Ai intalnit oameni care ajung atat de des la spital incat ai impresia ca este a doua lor casa, iar acest lucru se intampla chiar daca persoanele respective sunt sanatoase?

Explicatia pentru asta ar putea fi ca sufera de sindromul Munchausen, adica sindromul dependentei de spital sau sindromul sperantei, dupa cum este cunoscut printre asistente, care ii numesc pe acesti pacienti "zboruri frecvente", pentru ca vin si pleaca atat de repede din spital, precum avioanele pe aeroport.

Psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea (www.psihozen.ro) explica pentru Ziare.com cum se caracterizeaza acest sindrom, daca poate fi confundat cu ipohondria si cum se poate trata.

Cum poate fi definit sindromul Munchausen pe intelesul tuturor?

Sindromul Munchausen se caracterizeaza prin necesitatea de a simula o boala, aparent acuta, prin care pacientul cauta sa beneficieze de atentie si de ingrijiri medicale, "boala" ce se dovedeste a fi falsa dupa investigatii amanuntite.

Cum se manifesta mai exact? Un psiholog spunea ca este o forma de mitomanie.

Pacientii se prezinta la spitale si mimeaza boli acute cunoscund foarte bine simptomatogia acestora, mint intr-un mod constient, dar modul pentru care o fac este unul inconstient, confuz. Nu au un scop de a obtine avantaje personale: bani, foloase, cazare etc.

Apar suspiciuni medicale atunci cand nu sunt imbunatatiri dupa administrarea tratamentului si cand apar neconcordante intre ceea ce simt si rezultatele investigate. Intra in conflict cu usurinta cu personalul medical. Pacientul devine iritat si chiar agresiv, atunci cand adevarul poate sa fie divulgat de rezultatele investigatiilor.

Ipohondria, cauze si tratament

Poate fi confundat cu ipohondria?

Pacientul ipohondric are o preocupare excesiva si teama ca sufera de o boala grava. La pacientii ipohondrici starea de anxietate persista si dupa consultul de specialitate medical, neavand incredere in personalul medical. Au o preocupare reala fata de boala (anxietate). Ei isi focalizeaza gandurile asupra unui anumit simptom. Au nevoie de mai multe pareri medicale.

Pacientii cu sindromul Munchausen se axeaza pe diferite probleme medicale, de la spital la spital si nu par a fi ingrijorati de starea lor de sanatate. Starea de anxietate lipseste.

Care sunt cauzele acestuia? Are vreo legatura cu ceea ce a trait o persoana in copilarie? Cu lipsa de atentie?

Stresul si emotiile negative pot participa la activarea sindromului Munchausen. Problemele de personalitate, abuzul emotional, neglijenta, abuzul fizic, internarile repetate si marcante pot fi una dintre cauzele pacientilor care sufera de acest sindrom.

Cum se poate trata acest sindrom?

Tratamentul se aplica in functie de starea pacientului (depresie, tulburare de personalitate etc.). Se poate face psihoterapie.

De ce se prefac oamenii ca sunt bolnavi?

Ce fel de persoane dezvolta acest sindrom?

Persoanele necasatorite - barbati sau femei care nu sunt intr-o relatie si nici nu au o relatie prea buna si apropiata cu familia.

Pot ajunge aceste persoane sa se automutileze? Exista acest pericol?

Exista pericolul de a-si face rau, bolnavii de sindromul Munchasen ajung sa-si produca rani sau sa-si injecteze substante, pentru a-si produce anumite simptome.

Cum trebuie sa procedam daca avem in familie sau printre cunoscuti o astfel de persoana?

Este nevoie de modificarea mediului social in care se afla pacientul. Are nevoie de o atmosfera pozitiva, calda si iubitoare.

Este dificil de pus un diagnostic intr-un astfel de caz?

Este dificil pentru ca nu prea este regasit frecvent.

Poate acest sindrom sa afecteze si copiii?

Copiii sunt afectati mai putin.

Cum trebuie sa procedeze un parinte, avand in vedere ca fiecare om se sperie cand cel mic acuza diverse dureri?

Calm si rational. Gandul negativ, disfunctional este cel care creeaza emotii disfunctionale, negative.

Cum pot face parintii diferenta dintre realitate si sindrom? Mai bine spus, o pot face ei sau au nevoie strict de ajutorul unui specialist?

Au nevoie de ajutorul unui specialist pentru a depista cauza actiunilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sindromul Munchausen, #tratament sindromul Munchausen, #simptome sindromul Munchausen , #afectiuni