De ce apar crampele musculare si cum pot fi prevenite

Duminica, 13 August 2017, ora 11:06
29063 citiri
De ce apar crampele musculare si cum pot fi prevenite
Foto: Doctor Tarek Nazer

Aproape toti oamenii se confrunta cel putin o data in viata cu crampe musculare. In aceste conditii, trebuie sa afli care sunt motivele pentru care apar si cum poti scapa de ele.

Crampele sau spasmele musculare sunt contractii bruste, involuntare si dureroase ale unui muschi sau grup de muschi. Apar insotite de imposibilitatea de a folosi muschiul respectiv si dispar odata cu relaxarea muschiului.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Care sunt cauzele crampelor musculare?

Crampele pot fi o urmare a unor afectiuni, traumatisme, a suprasolicitarii unui muschi, a statului intr-o pozitie incomoda pentru o perioada prelungita de timp, a oboselii, a compresiei nervoase sau circulatiei sanguine insuficiente.

Ce este sindromul de impingment subacromial si cum se trateaza

De asemenea, pot sa apara la persoanele care sufera de deshidratare, care fac exercitii fizice intense si au forma fizica necorespunzatoare. Nivelul scazut de minerale din organism si o dieta saraca in potasiu, calciu sau magneziu pot contribui la aparitia crampelor la nivelul picioarelor.

Alte cauze de aparitie pentru aparitia crampelor sunt alcoolismul, perioadele menstruale, anumite afectiuni endocrine, sarcina si mersul indelungat pe tocuri.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia de sold si cand se recomanda

Care sunt simptomele crampelor musculare?

Cel mai intalnit simptom este durerea brusca si intensa, insotita de contractura musculara care poate dura de la cateva secunde pana la cateva ore si in cazuri foarte grave chiar zile. Cel mai frecvent apar noaptea si pot fi insotite si de alte simptome precum roseata pielii, slabiciunea musculara, senzatie de arsura sau de intepaturi si dificultati la mers.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul crampelor musculare urmareste in primul rand principalele cauze ce pot determina aceste manifestari. De aceea, anamneza este importanta pentru aflarea istoricului si pentru a realiza examenul fizic.

Sunt necesare teste de sange pentru a indica valoarea hemoglobinei care pot sa arate o eventuala anemie si nivelul electrolitilor mai ales al sodiului, potasiului, calciului, magneziului, glucozei si creatinitei pentru a verifica functia renala, determinari hormonale si enzime musculare.

Toate aceste teste pot fi completate de o electromiografie care va inregistra activitatea musculara si viteza de conducere nervoasa.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este si cum se trateaza tendinita rotuliana

Exista tratament?

De obicei, dispar dupa cateva minute si nu necesita tratament medicamentos.

Pentru preventia acestor crampe se recomanda:

-Sa se opreasca activitatea care a generat aparitia lor;

-Sa se faca masaj si sa se intinda muschiul, lucruri ce pot atenua din durere;

-Hidratarea corespunzatoare;

-O dieta bogata in potasiu, magneziu, calciu si sodiu;

-Incalzire corespunzatoare inainte de exercitii fizice.

In cazul in care inflamatia muschiului persista se pot administra medicamente antiinflamatoare. Daca aceste crampe apar frecvent si persista trebuie sa va prezentati la medic pentru a afla cauza care le determina.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cum previi crampele musculare, #crampele musculare, #doctor crampele musculare, #sfaturi crampele musculare , #afectiuni