Hemoroizii - o boala de care nu-ti vine sa vorbesti, dar n-ai incotro

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:34
86065 citiri
Hemoroizii - o boala de care nu-ti vine sa vorbesti, dar n-ai incotro
Foto: infoniac.ru

Nu multe afectiuni sunt atat de incomode si jenante ca hemoroizii. Unii nici nu stiu despre ce este vorba cand ii doare intr-o anumita parte a corpului si sunt convinsi ca trece de la sine, ca guturaiul. Desi e adevarat ca, in timp, inflamatiile se linistesc, ulterior revin. La fel ca gutuariul.

Ce sunt hemoroizii?

Boala consta in inflamarea venelor in jurul anusului sau in interiorul rectului si este, adesea, foarte dureroasa, mai ales in pozitia sezand. Inflamarea venelor este cauzata de cresterea presiunii sanguine, cauzele fiind numeroase, adesea favorizate de stilul de viata sedentar.

Hemoroizii pot fi interni sau externi, dupa locul in care se formeaza, in interiorul canalului anal sau in exterior, pe anus. De multe ori, aceasta a doua forma este foarte dureroasa, mai ales la defecatie.

Majoritatea hemoroizilor pot fi tratati fara interventie chirurgicala, dar exista si cazuri cand formatiunile noduroase impun o operatie, iar atunci aceasta devine inevitabila, conform Infoniac.

Hemoroizii interni se dezvolta deasupra liniei anal-rectala si pot avea dimensiuni foarte variate, incepand de la o umflatura mica sub peretele rectului si pana la dilatarea venelor mari, care uneori ies in exteriorul anusului.

Etapele formatiunilor hemoroidale

Boala hemoroidala, intr-o anumita faza, poate fi eliminata eficient prin masuri simple: unguenti, regim alimentar contra constipatiei sau a diareei, alternarea vietii sedentare cu una bazata pe miscare.

Fara asemenea masuri, boala poate evolua, iar evolutia ei se caracterizeaza prin trei etape caracteristice:

Etapa 1. Vena se umfla in exterior si poate sangera in timpul defecarii. In cazul sangerarii, se impun masuri deosebite de igiena, prin spalare cu apa curenta calda, si sapun.

Etapa 2. Vena se umfla in interior, iese din anus in timpul defecarii, dar revine spre interior, dupa un timp sau chiar imediat. Eventual, revenirea spre interior poate fi ajutata printr-o manevra manuala.

Etapa 3. Vena iese in exteriorul anusului, nu mai revine si nici nu exista o modalitate de a o reintroduce inapoi. In acest caz, numai medicul poate da o solutie corecta.

Factorii care duc la aparitia hemoroizilor

1. Tulburari ale ritmului de defecare, constipatia sau diarea prelungita.

2. Obezitatea, fenomen aflat de multe ori in stransa legatura cu constipatia cronica.

3. Viata sedentara, indeosebi munca la birou sau in fata calculatorului, desfasurata fara o alternanta cu miscarea, eventual cu plimbari - minimum doua deplasari de cate o jumatate de ora pe zi.

4. Ridicarea sau transportarea unor obiecte grele, fara a tine seama de mentinerea ritmului constant al respiratiei.

5. Perioada de sarcina la femei creste riscul de a forma hemoroizi. Se recomanda eliminarea pe cat posibil a pozitiei "pe scaun", preferand folosirea canapelelor, mai comode.

6. Situatii patologice care duc la acumularea de sange in abdomen si pelvis: boli de inima sau de ficat, o circulatie defectuoasa

7. Infectii anale si sexul anal.

8. Tusea, stranutul sau voma, atunci cand acestea sunt insistente si repetate.

9. Factorii genetici. Ca si multe alte boli care se abat asupra organismului nostru, hemoroizii se mostenesc adesea.

Remedii clasice

Orice farmacie va pune la dispozitie cateva aplicatii practice, in general eficiente: unguenti si supozitoare. Acestea pot avea efecte destul de rapide, dar efectul nu este de lunga durata, daca nu se elimina si cauza principala, atunci cand ea provine din constipatii, diaree, tuse-stranut, practicarea sexului anal etc.

Sunt situatii cand este nevoie de o interventie chirugicala si atunci prezentarea la medic este strict necesara.

Chiar daca boala este in stare incipienta, unguentele recomandate de farmacist nu exclud consultatia medicala, pentru a se evita o evolutie a bolii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#hemoroizi tratament, #cauza aparitie hemoroizi, #hemoroizi sarcina, #hemoroizi viata sedentara , #afectiuni