Pacatoasele varice: De ce apar si care sunt cele mai noi metode de a scapa de ele

Joi, 30 Iunie 2016, ora 09:33
17796 citiri
Pacatoasele varice: De ce apar si care sunt cele mai noi metode de a scapa de ele
Foto: Bio Medica

Una din sase romance se confrunta cu varicele - o problema care, pe langa aspectul neplacut al pielii, provoaca dureri si afecteaza profund calitatea vietii.

Medicul Dan Dumitrescu, chirurg plastician, explica pentru Ziare.com ce sunt varicele, care sunt cauzele aparitiei lor, dar si cum putem scapa de ele.

Ce sunt varicele

Varicele reprezinta o afectiune cronica a venelor de la nivelul picioarelor, care apare ca urmare a dilatarii acestora. Sangele stagneaza pe aceste segmente venoase, ceea ce, in timp, conduce la modificarea tesuturilor inconjuratoare si la aparitia inesteticelor varice.

Care sunt cauzele aparitiei

Factorii genetici sunt principala cauza a afectiunii, urmati de sedentarism, de statul prea mult timp in picioare (stomatologi, frizeri etc.), fumat, obezitate, varsta si sex (femeile sunt mai predispuse decat barbatii la varice).

Dureri, crampe si furnicaturi

Pe langa aspectul inestetic, varicele complica foarte mult stilul de viata, din cauza simptomelor resimtite de pacienti: senzatia de picior greu, obosit, crampe musculare in repaus, in timpul mersului sau in somn, dureri la nivelul membrelor inferioare, mancarime, arsuri sau furnicaturi.

Statul in picioare mai mult timp, precum si mersul indelungat agraveaza problema, care, cu timpul, se cronicizeaza si apar modificari ale culorii pielii, dilatatii ale venelor si ulceratii.

Dr. Dan Dumitrescu ne-a spus ca varicele se pot diagnostica atat in urma unui consult clinic, precum si in urma unor investigatii specifice, precum analize de sange sau o ecografie Doppler.

In functie de stadiul bolii, tratamentul poate incepe, in prima faza, cu ciorapi compresivi, medicatie ajutatoare care stimuleaza o mai buna circulatie a sangelui sau unguente emoliente.

Metode moderne de tratament

La ora actuala, exista trei tipuri de tratament pentru varice, in functie de stadiul si gravitatea afectiunii:

1. Injectii sclerozante. Acestea sunt de doua tipuri: lichide sau cu spuma. Cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter, medicul injecteaza o substanta direct in interiorul venei afectate.

Medicul sustine ca rezulta o reactie inflamatorie controlata, care are ca efect inchiderea vasului respectiv. In urma acestei proceduri, vena dilatata devine invizibila sau aproape invizibila, in cazurile foarte grave.

O noutate este scleroterapia cu spuma. Procedeul este asemanator, numai ca in vena afectata se introduce o spuma care adera la peretele vasului, produce iritarea lui, iar rezultatul este acelasi: obturarea sau inchiderea sa.

2. Terapia cu laser. Laserul emite fascicule luminoase pulsatile, care au ca efect cresterea temperaturii peretelui vasului afectat si a sangelui, urmata de inchiderea lui.

Procedura se realizeaza cu un laser vascular care este pus in legatura cu vasul respectiv printr-un cateter. Exista doua forme ale terapiei cu laser: simpla, care se adreseaza pacientilor cu dilatatii venoase superficiale, si cea care se adreseaza varicelor profunde.

Procedeul variaza in functie de vasul caruia i se adreseaza (superficial sau profund), adaptand lungimea de unda: la cele superficiale, laser Dioda (o lungime de unda de 940 nm), sau la cele profunde, o lungime de unda de 1.064 nm. La vasele profunde, procedura se realizeaza printr-o fibra optica, ce, prin supraincalzire, inchide axul venos. Procedura se realizeaza ambulatoriu, cu anestezie locala sau generala.

3. Terapia prin radiofrecventa este una dintre cele mai moderne proceduri de tratare a varicelor, precum si una dintre cele mai lipsite de riscuri, datorita modului de actiune.

Medicul introduce la nivelul genunchiului, in general, un cateter elastic conectat la un aparat de radiofrecventa. Acesta produce o energie termica, efectul fiind inchiderea etansa a vasului afectat, fara cheaguri sau alte efecte post-operatoare. Procedura este minim-invaziva, se face sub ghidaj ecografic, cu anestezie locala sau generala, ambulatoriu si cu durere minima. Dupa interventie, pacientii poarta timp de doua saptamani ciorapi speciali, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Citeste si alte cauze ale durerilor de picioare si cum scapam de problema

Cum prevenim varicele

Oricat de avansate ar fi tehnicile de tratament este si mai important sa incercam sa prevenim prin:

- Activitate fizica regulata (mersul pe jos este foarte indicat) ;

- O dieta echilibrata;

- Evitarea statului indelungat in picioare sau pe loc;

- Reducerea sau renuntarea la fumat;

- Imbracamintea adecvata (ciorapii).

Dr. Dan Dumitrescu

Medic chirurg plastician

Bio-Medica

Bioderm

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cum tratezi varicele, #metode tratament varice, #cauze aparitie varice , #afectiuni