Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia umarului si ce trateaza

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 09:17
4391 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia umarului si ce trateaza
Foto: Doctor Tarek Nazer

Artroscopia umarului este o procedura microchirurgicala minim invaziva ce permite medicului ortoped sa inspecteze pentru a diagnostica si trata diferite afectiuni ale umarului.

Se efectueaza prin 3-4 mici incizii prin care se introduce o camera si diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei fara sa fie nevoie de tehnica deschisa sau de o incizie mare, explica pentru Ziare.com dr. Tarek Nazer.

Umarul reprezinta o articulatie complexa si, fiind cea mai mobila, necesita o atentie speciala in inspectia tuturor structurilor anatomice (capul humeral, cavitatea glenoida, labrumul glenoidal, ligamentele scapulo-humerale superior, mijlociu si inferior, ligamentul coraco-humeral, muschiul subscapular, muschiul suprascapular si alte structuri anatomice) in timpul artroscopiei.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Afectiunile umarului care pot fi tratate artroscopic sunt:

- leziuni de cartilaj si artroza;

- instabilitate si luxatie recidivanta de umar;

- leziuni de labrum;

- leziuni de coafa rotatorie;

- leziuni de ligamente;

- indepartare de osteofit/corp liber intra-articular;

- redoare articulara si capsulita retractila.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Orice umar dureros trebuie investigat prin examen clinic. In timpul examenului clinic medicul va trebui sa afle si istoricul medical al pacientului, apoi sa efectueze investigatii paraclinice si sa le completeze prin examene imagistice, precum ecografia si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a stabili diagnosticul si pentru a decide tratamentul adecvat in functie de afectiune.

Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie generala, rareori folosindu-se cea regionala, apoi se stabileste pozitia pacientului pe masa de operatie (beach chair sau decubit lateral) si se vor aplica o solutie antiseptica pe umar, pentru a dezinfecta pielea, si campuri sterile.

Interventia dureaza intre 30 si 120 de minute in functie de patologie. Se foloseste un flux de lichid introdus intra-articular pentru distensia articulatiei ce permite vizualizarea mai buna a componentelor intra-articulare. Medicul va folosi 3 - 5 portale diferite (shaver, aplator, suturi, pense etc.) pentru a rezolva problema existenta.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

De asemenea, recuperarea variaza foarte mult in functie de afectiunea tratata, insa cu siguranta timpul de recuperare va fi mai rapid decat dupa metodele clasice de tratament prin interventii chirurgicale deschise.

Trebuie sa va adresati unui medic cu experienta in chirurgia artroscopica si sa nu neglijati nicio durere a umarului, deoarece tratata in stadiile incipiente are rezultate mult mai bune.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ce este artroscopia umarului, #artroscopia umarului, #ortoped artroscopia umarului , #afectiuni