Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Durerea de glezna - cauze si tratament

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 08:40
21668 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Durerea de glezna - cauze si tratament
Foto: Doctor Tarek Nazer

Glezna reprezinta o articulatie vulnerabila, deoarece suporta toata greutatea corpului si permite transferul de greutate in timpul miscarii.

Durerea de glezna poate aparea la tineri, cat si varstinci, dar nu multi dintre noi ii acordam multa importanta. Aceasta durere poate fi de doua feluri, dupa cum explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer:

- Acuta, ca urmare a unui traumatism. Traumatismele de la nivelul gleznei sunt cauzate de lipsa de antrenament sau de incalzirea necorespunzatoare, de o intindere musculara, de ruperea unui ligament sau tendon, de o entorsa in care se produce rasucirea sau ruperea partiala a ligamentelor sau de o fractura in cazul careia se pot rupe unul sau mai multe oase producandu-se deformarea gleznei.

- Cronica, cand durerea apare treptat si avanseaza in timp.

Cele mai frecvente cauze sunt:

- artroza gleznei, atunci cand cartilajul articular incepe sa prezinte semne de deteriorare si de uzura;

- guta este o artrita inflamatorie cauzata de depunerea cristalelor de acid uric care se infiltreaza in articulatie, provocand edem si dureri la nivelul gleznei;

- poliartrita reumatoida care determina inflamatia cartilajului insotit de degenerare ulterioara;

-un agent infectios cauzat de patrunderea unei bacterii in glezna ca urmare a unei rani.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Tratament

Multe dintre aceste afectiuni pot fi tratate nechirurgical prin repaus, medicatie antiinflamatoare sau prin imobolizarea gleznei cu gips sau orteza. Insa atunci cand este vorba de artroza sau o problema la nivelul ligamentelor este posibil sa fie nevoie de infiltratii locale sau de tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical consta intr-o interventie minim invaziva pe cale artroscopica, folosind doua incizii mici pentru a rezolva aceste probleme.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

In cazurile avansate este nevoie de protezarea totala a gleznei sau artrodeza gleznei.

Este intotdeuna recomandat sa mergeti la medic la aparitia primelor simptome, tratamentul fiind mult mai simplu in cazurile incipiente si se pot evita aparitia complicatiilor.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ce cauzeaza durerea de glezna, #durere glezna tratament, #durere glezna cauze , #afectiuni