Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Probleme grave pe care le luam in seama tarziu

Marti, 01 Martie 2016, ora 19:20
4488 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Probleme grave pe care le luam in seama tarziu
Foto: Doctor Tarek Nazer

Se intampla ca multe persoane sa aiba dureri articulare si sa nu afle adevaratul motiv, poate si din cauza ca nu se prezinta din timp la medic. Atunci cand o afectiune este diagnosticata mai devreme este trata mai usor si mai simplu.

Doctorul ortoped Tarek Nazer explica pentru Ziare.com care sunt cele mai frecvente afectiuni care sunt omise de pacienti si de medici:

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

1. Leziunea de menisc si leziunea de ligament incrucisat anterior - o miscare gresita sau rapida, o lovitura sau un traumatism la nivelul genunchiului se poate intampla oricand si oricui, insa nu multi ajungem la un control dupa asemenea intamplare.

Atunci cand durerea nu trece pacientul se prezinta la medic, unde se efectueaza o radiografie pe care se vad fracturi, se pune diagnosticul de contuzie sau entorsa si se imobilizeaza cu gips sau orteza.

In aceste cazuri pot fi omise leziuni de menisc sau de ligament incrucisat anterior ce nu pot fi diagnosticate in timpul examninarii din cauza edemului prezent. Este necesara o alta examniare sau completarea cu un examen imagistic de tip RMN.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

2. Fractura de scafoid

Scafoidul este unul dintre cele opt oase carpiene ale pumnului,, iar fractura de scafoid este foarte usor de neglijat mai ales daca este fara deplasare. Radiografiile normale ale pumnului nu evidentiaza intotdeuna fractura, de aceea atunci cand exista suspiciune de fractura a scafoidului se recomanda sa se efectueze radiografii in incidente speciale ce arata mai bine osul si se poate identifica fractura mai usor sau se completeaza cu un examen imagistic precum CT-ul sau RMN-ul.

3. Ruptura de ligamentul ulnar colateral cu sau fara smulgere de os

Acest tip de leziune apare cel mai des la nivelul policelui in urma unui traumatism direct asupra articulatiei metacarpo-falangiene. Aceasta este tratata mai usor prin imobilizarea sau sutura ligamentului colateral.

Aceasta poate fi omisa daca examinatorul nu aplica anumite teste speciale aspura policelui pentru a vizualiza starea ligamentelelor colaterale.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Cum trebuie sa fie relatia intre medic si pacient

4. Ruptura de tendon achilian

Tendonul achilian este al doilea cel mai frecvent tendon care sufera ruptura in timpul mersului sau efectuarii unei activitati. Pacientul resimte o durere brusca si aude o troznitura.

Ruptura partiala a tendonului achilian este foarte usor de neglijat, deoarece multi dintre pacienti simt durerea doar in timpul producerii rupturii apoi raman cu o senzatie de disconfort mica si nu se prezinta la medic.

Si medicul poate omite acest diagnostic, mai ales daca in timpul examinarii zona prezinta edem la nivelul tendonului, ce face examinarea corecta aproape imposibila. In acest caz este necesara completarea cu un examen ecografic.

Atunci cand ati suferit un traumtism sau simtiti o durere aparuta brusc, trebuie sa va prezentati la medicul ortoped pentru consultatie si evaluarea corecta a problemei de care suferiti.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Probleme ignorate ale oaselor, #probleme oase ignorate pacienti, #probleme oase ignorate medici , #afectiuni