Sarea in bucate - vezi cat e de rea

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 12:08
7803 citiri
Sarea in bucate - vezi cat e de rea

Sodiul este un mineral esential pentru functionarea corecta a corpului uman. In ultimele decenii, insa, cantitatea de sodiu ingerata a crescut si asta in mare parte din cauza alimentelor procesate si a celor de la restaurante.

Atat amar de vreme oamenii nu au adaugat sare in ceea ce mancau, consumand doar cantitatile de sodiu gasite in mod natural in alimente, care ajungeau, cumulat, la aproximativ 1.000 de miligrame de sodiu pe zi. Numai ca, astazi, multe persoane consuma cantitati mult mai mari zilnic, ceea ce nu este deloc sanatos.

Cea mai frecventa problema de sanatate legata de excesul de sare este cresterea tensiunii arteriale, conform Huffington Post. Iar o tensiune arteriala ridicata are ca urmare 62% din accidentele vasculare cerebrale si 49% din cazurile de boli coronariene.

Si, chiar daca tensiunea ta arteriala este normala in prezent, daca ai o alimentatie bogata in sodiu, cu valori mai mari decat cele normale, te expui unor riscuri. Recent, Asociatia Americana pentru Inima a micsorat recomandarea maxima zilnica de sodiu de la 2.300 de miligrame la 1.500 de miligrame, tocmai din cauza legaturii dintre o cantitate mare de sodiu consumata si tensiunea arteriala ridicata.

Mai mult, sarea in exces nu duce doar la probleme de sanatate legate de tensiunea arteriala. Iata ce afectiuni mai poate determina sau agrava sarea consumata in cantitati peste limitele recomandate:

1. Boli cardiovasculare

In 1990 s-a descoperit ca legatura dintre aportul de sare si rata mortalitatii determinata de accidentele vasculare cerebrale este mai puternica decat legatura dintre tensiunea arteriala si rata mortalitatii determinata de accidentele vasculare cerebrale, ceea ce sugereaza faptul ca sarea poate avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular care nu sunt legate de tensiunea arteriala.

Ulterior, s-a descoperit ca excesul de sodiu pe termen lung duce la ingrosarea peretilor vaselor de sange.

Totodata, un studiu recent a scos la iveala o legatura intre o cantitate mare de sodiu ingerata si o grosimea arterei carotide - un factor care poate ajuta la estimarea riscului de afectiuni cardiovasculare la persoanele care nu au tensiune arteriala ridicata.

In plus, sarea a fost asociata si cu disfunctia endoteliala (incapacitatea celulelor endoteliale de a regla tensiunea arteriala), care poate duce la ateroscleroza.

2. Boli de rinichi

Hipertensiunea in sine este un factor de risc in ceea ce priveste afectiunile renale, insa o alimentatie bogata in sodiu are si alte efecte daunatoare asupra rinichilor. Spre exemplu, un aport mare de sare duce la producerea radicalilor de oxigen, care afecteaza tesuturile rinichilor. La persoanele care deja au afectiuni renale, cantitatile mari de sodiu ingerate pot duce la fibroza tesuturilor renale.

3. Osteoporoza

Excesul de sodiu determina pierderi de calciu care duc la scaderea densitatii oaselor. Chiar si daca ai o alimentatie bogata in calciu, un aport ridicat de sodiu duce la pierdere de calciu la nivelul oaselor. Si, desi femeile aflate la postmenopauza sunt mai vulnerabile in ceea ce priveste scaderea nivelului de calciu din organism, si femeile tinere sunt expuse unui risc de a face osteoporoza mai tarziu, daca consuma sare in exces.

4. Ulcer si cancer gastric

Sarea este principalul factor legat de cancerul stomacal, conform mai multor statistici din 24 de tari. O alimentatie bogata in sare creste si riscul dezvoltarii bacteriei Helicobacter pylori in stomac - care provoaca ulcer si care este de asemenea un factor de risc pentru cancerul gastric.

5. Astm

La pacientii care au astm, o alimentatie cu mult sodiu poate amplifica severitatea simptomelor.

Pentru a sta cat mai departe de aceste probleme, chiar si daca acum esti sanatos, este indicat sa limitezi cantitatea de sare consumata zilnic (sa adaugi cat mai putina la mancaruri sau chiar deloc).

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#sare, #probleme sanatate sare, #afectiuni legate sare, #exces sare, #sodiu, #exces sodiu boli , #afectiuni