Sindromul colonului iritabil, o problema de sanatate a omului modern

Sambata, 12 Mai 2012, ora 14:46
26001 citiri
Sindromul colonului iritabil, o problema de sanatate a omului modern

Potrivit mai multor surse medicale, sindromul colonului iritabil (SCI) poate fi considerat o problema de sanatate a omului modern, din cauza ca afecteaza o mare parte a populatiei (circa 20%, conform statisticilor).

Dintre cei afectati, nu toti se prezinta la medic, considerand simptomele acestei boli incidentale si asteptand sa se rezolve in timp.

Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, prin prezenta urmatoarelor simptome: durere sau disconfort abdominal, modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree), balonare, prezenta mucusului in scaun si senzatia de defecatie (evacuare) incompleta. O persoana cu SCI poate acuza unul dintre aceste simptome sau chiar pe toate, aflam din Passeportsante.

Despre cauzele sindromului de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o tulburare care apare in special la adolescenti, si la adultii tineri. Femeile sunt cele mai afectate, reprezentant doua treimi dintre cei suferinzi.

Cauza SCI nu se cunoaste cu siguranta. Cei mai multi dintre doctori cred ca este vorba de contractiile unui muschi. Peretii intestinelor sunt captusiti cu straturi de muschi care se contracta si se relaxeaza succesiv atunci cand imping hrana din stomac prin tractul intestinal. La persoanele cu SCI, aceste contractii pot fi mai puternice si mai prelungite sau, dimpotriva, pot fi mai lente, ducand la simptome diferite.

Alta teorie acuza inmultirea excesiva a bacteriilor intestinale. Unii suferinzi de SCI prezinta o crestere semnificativa a bacteriilor in relativ sterilul intestin subtire. Intestinul subtire raspunde cu balonare si flatulenta dupa mese. Asupra acestei teorii exista unele controverse.

Posibile complicatii

In ceea ce priveste acest sindrom exista si unele teorii linistitoare: SCI nu amplifica riscul de cancer colo-rectal, nu atrage schimbari in tesutul colonului si nu cauzeaza inflamare. Insa durerea, diarea sau constipatia, ca si manifestari pot fi deosebit de deranjante.

Alternarea constipatiei cu diareea, in special cand este insotita de dureri abdominale provocate de situatii stresante sunt semne clasice ale SCI. In cazul in care aceste simptome apar pentru prima data, peste varsta de 40 ani, sunt necesare investigatii, pentru a vedea daca este vorba de o alta cauza. Controalele medicale sunt absolut necesare in cazul in care severitatea simptomelor nu permite desfasurarea activitatilor zilnice.

Supravegherea stilului de viata

Pe langa tratamentul recomandat de medic, pentru cei afectati este necesara supravegherea stilului de viata si adoptarea unor masuri care sa le permita tinerea sub control a acestei probleme.

In primul rand, trebuie gestionat stresul, deoarece exista o puternica legatura intre un colon iritabil si stres. Important este ca cei afectati sa nu se lase coplesiti de stres. Acesta trebuie combatut prin diferite metode: sport, plimbari, consiliere psihologica, etc.

Evidenta consumul de alimente si bauturi. Anumite alimente si bauturi pot activa un colon iritabil, astfel incat este bine sa se observe care sunt acestea si sa se evite consumul lor, in special in anumite situatii (la serviciu, mese in societate etc).

Adaugarea fibrelor in dieta. Multe persoane cu SCI se simt evident mai bine dupa ce adauga fibre in dieta. Au efect si in tendintele de constipatie, dar si asupra scaunelor diareice. Sunt recomandate fibrele de tip insolubil - gasite in tarate, cereale integrale, fructe si legume. Pe piata exista produse naturale create special pentru a aduce aport de fibre in alimentatie si ameliorarea problemelor digestive.

Renuntarea la tigara, la cafea si alcool. In cazul persoanele cu SCI, fumatul inrautateste simptomele in mod frecvent. Principalul vinovat se pare ca este nicotina.

Cafeaua este o cauza majora a disconfortului la persoanele cu SCI. In oarecare masura poate fi vinovata chiar si cofeina, dar pot fi si gudroanele din chiar bobul de cafea. Trebuie incercata varianta cafelei decofeinizate. Daca nici aceasta nu ajuta, este bine sa se renunte de tot la cafea.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, dauneaza in special carbohidratii din bere si taninurile din vinul rosu. Persoanele cu SCI ar trebui sa evite aceste doua bauturi.

Suprimarea grasimilor. Grasimile stimuleaza contractiile colonului. Trebuie eliminate sosurile grase, mancarurile prajite si salatele inundate in ulei.

Evitarea flatulentei. In caz de simptome accentuate, ar trebui evitate fasolea uscata, varza, broccoli, conopida si ceapa.

Practicarea exercitiilor fizice, in special a alergatului. Un tonus bun al organismului inseamna si un tonus bun la intestinului. Exercitiile fizice regulate, practicate cu moderatie, vor linisti aproape sigur un colon iritabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sindromul colonului iritabil, #cauze sindrom colon iritabil, #tratament sindrom colonului iritabil , #afectiuni