Trauma psihica: Care sunt semnele si cum ne tratam

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 12:02
41214 citiri
Trauma psihica: Care sunt semnele si cum ne tratam

Trauma psihica este prezenta cel putin odata in viata noastra si este responsabila pentru jumatate dintre problemele emotionale si psihice: pentru a putea sa ii facem fata, trebuie sa fim inarmati cu unele informatii si sa fim indeajuns de puternici sa cerem aujtorul specialistilor.

Un numar foarte mare de situatii de viata au potential traumatizant, explica Conf. Univ. Diana Vasile, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Traume psihice pot fi declansate si de separarea de persoanele dragi, situatiile de abuz ori pierderea locului de munca, accidentele, conflictele si catastrofele naturale.

"Dintre persoanele adulte din Romania, se estimeaza ca peste 70% au trait sau vor trai experienta a cel putin unui eveniment traumatic la un moment dat in viata lor, iar trauma psihica este responsabila pentru aproape 50% din totalul problemelor emotionale si psihice", a declarat dr. Diana Vasile, psihoterapeut si presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.

Trauma poate fi caracterizata ca fiind "o reactie normala la o situatie anormala", explica psihoterapeutul. "Spre deosebire de stres, care afecteaza temporar psihicul, acesta tinzand sa-si recapete echilibrul in mod natural, trauma ne diminueaza capacitatea de a gestiona problemele cu care ne confruntam, provocand rupturi la nivelul psihicului", adauga Diana Vasile.

O recunoastem atunci cand apar modificari la nivel emotional, fizic, cognitiv, comportamental sau retational - este vorba despre anxietate, fobii, sentimente exagerate de vina, rusine, neputinta sau atacuri de panica. Simptomele pot fi si manifestari fizice, precum lipsa apetitului, dificultatile de somn, scaderea nivelului de energie, disfunctiile sexuale.

"Oamenii obisnuiesc sa spuna ca 'li se rupe sufletul' sau ca 'ii doare foarte tare'. In urma evenimentului traumatic, se pierde ceva din noi, se creeaza in interiorul nostru o ruptura, ruptura pe care noi, specialistii, o numim trauma psihica. Rareori insa observam trauma, cel mai adesea facandu-se vizibile efectele pe care ea le are in viata noastra", explica dr. Diana Vasile, presedinte al Comitetului Stiintific Congresul National de Psihotraumatologie 2011.

Uneori, cei care sunt afectati mascheaza simptomele prin comportamente compulsive si adictive: consum excesiv de alcool, droguri sau mancare. Alteori, exista simptome cognitive precum dificultati de concentrare, scapari de memorie sau refuzul de a lua decizii.

De vreme ce traumele se petrec adesea in contextul relatiilor - spre exemplu, abuzul, abandonul, neglijarea, lipsa suportului celorlalti, separarea de persoane dragi, efectele traumei pot fi de natura relationala. Cel mai frecvent ostilitatea, izolarea, problemele sexuale, frica puternica de abandon si respingere, dorinta de a-l controla pe celalalt sunt semne ale traumei psihice.

Tratamentul traumei: triada medic de familie - psihiatru - psiholog

Tratamentul traumei psihice nu se poate face decat cu ajutorul medicului specialist: medicul de familie trebuie sa recunoasca semnele si sa ii recomande pacientului un consult la psihiatru sau psiholog.

"(...)Medicul de familie este primul care intervine, trimitand persoana la un consult de specialitate. Apoi, psihologul poate interveni, daca simptomele nu sunt atat de grave incat sa afecteze functionarea de zi cu zi. Daca insa functionarea este grav afectata, cel mai bine este sa apelam la un psihiatru. Acesti trei specialisti sunt cei mai indreptatiti sa recunoasca o trauma psihica si sa recomande cea mai buna cale de urmat", afirma dr. Diana Vasile.

Pacientul va fi indrumat intai catre un tratament psihologic, urmand ca, in functie de severitatea simptomelor, sa se aplice si tratament medicamentor. Lasata netratata, trauma psihica poate coplesi pacientul, care va dezvolta blocaje in unele zone din viata si nu va avea vitalitatea necesara pentru a-si rezolva problemele.

"Aceste blocaje personale pot fi depasite. Incurajez oamenii sa-si exploreze interiorul tocmai pentru a scoate la lumina energia ramasa acolo, plus o multime de alte calitati si capacitati personale care pot fi inflorite in urma unei cure psihoterapeutice", recomanda dr. Diana Vasile.

Cui cerem ajutorul?

Persoanele care se confrunta cu o trauma psihica pot cere ajutorul specialistilor din cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), infiintat special pentru ajutorul celor care sufera de aceasta problema.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), alaturi de Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS) si Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala (ARSM), organizeaza anul acesta, in perioada 6 - 9 octombrie, la Bucuresti, prima editie a Congresului National de Psihotraumatologie.

Evenimentul este primul de aceasta amploare din Romania si se adreseaza specialistilor in domeniu, care vor prezenta si dezbate experiente profesionale, trecute si prezente, din domeniul psihotraumatologiei si stiintelor conexe.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#trauma psihica, #trauma psihica simptome, #Congres National Psihotraumatologie, #semne trauma psihica, #tratament traume psihice , #afectiuni