Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Efectele consumului de alcool

Luni, 05 Mai 2014, ora 16:26
19962 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Efectele consumului de alcool
Foto: Arhiva personala

Alcoolul este o substanta toxica si, in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul sau poate afecta in special ficatul - printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere etc).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: In ce situatii doare ficatul

Ce boli sunt legate de consumul de alcool

Cele mai frevente boli legate de consumul de alcool sunt cele hepatice (hepatita alcoolica, steatoza hepatica, ciroza hepatica sau cancerul de ficat), dar si alte organe pot fi afectate, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Astfel, cercetarile stiintifice au demonstrat ca persoanele care beau regulat fac mai frecvent cancer de esofag, stomac sau pancreas, sunt mai predispuse la pancreatita acuta sau cronica, diabet zaharat sau osteoporoza, hipertensiune arteriala sau tulburari ale ritmului normal cardiac, precum si accident vascular cerebral.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sa fie cancer hepatic?

Femeile insarcinate consumatoare de alcool dau mai frecvent nastere unor copii cu malformatii, cel mai frecvent la nivelul sistemului nervos. Aceste efecte ale alcoolului sunt posibile la orice persoana care consuma alcool peste limitele organismului sau.

Rezistenta organismului la alcool difera de la un sex la altul, barbatii metabolizandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind deci mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.

Pe de alta parte, cei care consuma alcool regulat au capacitate de metabolizare mai mare, care inseamna o uzura hepatica mai mare - si deci risc de ciroza - dar si neplaceri la doze mai mari de alcool decat cei care consumal alcool ocazional.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?

Nu exista bautura alcoolica "sanatoasa", care sa nu afecteze organaismul. Tuica "facuta in casa", whisky de firma, palinca, berea sau alte bauturi "fine" sau "pure" afecteaza organismul, iar licorile "proaste" pot afecta suplimentar din cauza eventualelor impuritati.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ficatul marit

Contraindicatiile

Din cauza riscurilor crescute de imbolnavire, este absolut contraindicat consumul de alcool in sarcina sau in cazul in care persoana respectiva ia medicamente.

Unele persoane ar trebui sa fie mai cu seama atente. Este cazul celor care au in familie alcoolici (parinti, bunici, frati etc.), persoane cu accidente vasculare cerebrale sau boli de ficat, de pancreas sau cancere. Aceste persoane au risc mai mare sa aiba neplaceri din cauza consumului de alcool, deci ar trebui sa il evite pe cat posibil.

Exista o doza zilnica permisa de alcool?

Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi organismul daca este consumata in doza mare si pe o durata de timp suficienta. Se considera ca doza maxima zilnica de alcool sub care riscul de imbolnavire a ficatului este redus este de 40 de g la femei si 60 de g la barbati.

In functie de sensibilitatea fiecarui om, aceasta doza poate fi mai mica - exista multi nebautori care fac ciroza alcoolica - sau mai mare - exista asa-zisii "betivi notorii", care nu fac ciroza.

Calcularea dozei de alcool a unei bauturi se face inmultind taria alcoolica (4,5 grade la bere, 10 la vin, 40 la whisky, 80 la palinca etc), cu numarul de mililitri bauti. De exemplu, 500 ml de bere obisnuita x 4,5grade = 22,5 grame alcool pur.

Cat timp poti sa bei pana te imbolnavesti de ficat?

Durata de timp pana la aparitia bolii de ficat de cauza alcolica variaza intre 5 si 20 de ani de consum. Daca ficatul este afectat prin alta cauza (virusuri, substante toxice, medicamente, droguri etc), orice doza de alcool poate agrava boala hepatica.

De aceea, se recomanda excluderea alcoolului din alimentatia unui bolnav de ficat, indiferent de cauza bolii hepatice.

Pot sa redevii sanatos daca intrerupi consumul de alcool?

Este extrem de important de stiut ca, in situatiile de imbolnavire a ficatului de cauza alcoolica, intreruperea consumului de alcool poate duce la ameliorarea starii ficatului, cu sanse mari de vindecare a bolii. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte organe afectate de alcool.

Desi este greu sa nu mai bei, dupa ani de obisnuinta, retine ca nu este niciodata prea tarziu pentru un pacient sa intrerupa consumul de alcool!

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Efectele consumului de alcool, #ficat acool efecte, #cantitate permisa alcool zi, #Alecse Valerian Ditoiu medic Fundeni, #boli consum alcool, #senzibilitate alcool boli , #alcool
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Marineeee....daca vrei ti-o dau pe-a lui Vacaroiu...si Hrebe...