Tehnica revolutionara pentru tratarea alcoolismului

Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:33
7497 citiri
Tehnica revolutionara pentru tratarea alcoolismului
Foto: Ziare.com

Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud.

In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar tratamentele actuale asociaza adeseori administrarea de medicamente cu o serie de terapii comportamentale.

Vaccin care ar putea trata alcoolismul

Aceste tehnici sunt deosebit de eficiente pentru a lupta cu angoasele, pentru a-i invata pe pacienti sa isi controleze mai bine emotiile si pentru a modifica circuitul de invatare din creier, aflat la originea dependentei de alcool.

Cercetatorii sud-coreeni de la Universitatea Chung-Ang din Seul au mers insa si mai departe de atat si au testat un nou program de realitate virtuala, creat pentru a ameliora reactiile creierului uman, informeaza TopSante.com.

Obiectivul lor este acela de a obisnui creierul sa invete din diverse situatii si sa isi modifice modul de functionare.

Oamenii de stiinta au alcatuit un grup de studiu compus din 10 pacienti care erau dependenti de alcool. Inainte de inceperea experimentului, participantii au urmat un program de dezintoxicare de o saptamana. Apoi, ei au urmarit trei programe de realitate virtuala pe un ecran de televiziune in 3D, de doua ori pe saptamana, timp de cinci saptamani.

Primul program a fost axat pe destindere. Al doilea viza declansarea nevoii de alcool, prin prezentarea unor imagini cu persoane care consuma alcool. A treia sesiune prezenta un film in care apar mai multe persoane in stare avansata de ebrietate si persoane in timp ce vomitau.

Savantii asiatici au analizat modificarile suferite de metabolismul creierului inainte si dupa tratament si in timpul fiecarui program de realitate virtuala, gratie unor senzori plasati pe corpurile pacientilor. Apoi, aceste rezultate au fost comparate cu cele obtinute de la un grup tinta, alcatuit din voluntari care nu aveau probleme cu alcoolul.

"Inainte de terapie, am constatat, in grupul dependent de alcool, o activitate metabolica mai mare in sistemul limbic al creierului, in care se afla centrii nervosi care controleaza emotiile si comportamentul. Insa, dupa cinci saptamani, aceasta activitate metabolica a scazut considerabil si s-a apropiat de aceea din grupul tinta, fapt care dovedeste ca acest program de realitate virtuala a avut un efect benefic", a declarat profesorul Doug Hyun Han, coordonatorul studiului.

Rezultatele experimentului, publicate in The Journal of Studies on Alcohol Drugs, arata ca programul de realitate virtuala a declansat o serie de schimbari pozitive in metabolismul creierelor persoanelor testate.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#tratamente alcoolism, #alcoolism tratament realitate virtuala, #alcoolism terapii, #alcoolici tratament , #alcool
Comentarii
Poza cucubaul
cucubaul
rank 1
alcolismul se trateaza foarte usor