8 alternative sanatoase pentru cei care sufera de alergii

Autor: Ana Ilie
Duminica, 14 Iunie 2009, ora 08:16
27329 citiri
8 alternative sanatoase pentru cei care sufera de alergii

Suferinzii de alergii alimentare stiu cat de rele sunt simptomele experimentate dupa ce mananca un aliment "interzis" - umflaturi, respiratie ingreunata, ameteli.

Sunt insa si persoane care nu sufera de alergii, ci de intoleranta alimentara, si ale caror simptome sunt mai putin evidente, dar la fel de neplacute: crampe, gaze, balonare.

Si unii si altii ajung sa elimine cu totul din dieta acele produse care le declanseaza aceste reactii, privandu-si organismul de beneficiile vitaminelor si fibrelor continute de acestea. Din fericire, exista si alternativa - nu se mai renunta cu totul la anumite alimente, ci se gasesate o modalitate de preparare mai usor tolerata de organism.

Nu va mai torturati mancand alimente "sigure", dar care nu va produc nicio placere. Publicatia Chicago Tribune a gasit alternative cu risc scazut la majoritatea alimentelor care produc alergii si intoleranta alimentara, incluzand laptele, ouale, alunele si soia.

Mere si suc de mere

Pe langa vitamina C, pectina, potasiul si fitochimicale importante, merele contin cantitati mari de quercetina, care reduce simptomele alergiilor, potrivit unui studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Cercetatorii germani au descoperit, de curand, ca merele organice au cu 15% mai multi antioxidanti decat cele produse in mod conventional.

Incearca: Soteaza usor un mar feliat cu o rosie maruntita si ceapa.

Legume crucifere

Unele persoane care au alergii au probleme cu eliminarea toxinelor prin intermediul ficatului si rinichilor, spune expertul in nutritie Bonnie Minsky. Daca toxinele se acumuleaza in organism, cresc sansele unei inflamatii, care face ca o persoana alergica sa fie si mai sensibila. Legumele precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles si varza sunt de mare ajutor in eliminarea toxinelor.

Incearca: Broccoli gatit la aburi, cu usturoi proaspat si ulei de masline.

Quinoa

Quinoa este, probabil, cereala care da cele mai putine reactii alergice, avand in acelasi timp un mare continut de proteine (intre 12 si 18%) si un set de aminoacizi esntiali . Este indicata celor care au alergii la zahar si gluten, si este o buna sursa de fibre, fosfor, magneziu si fier.

Incearca: De vreme ce micul-dejun e problematic pentru multi dintre cei cu alergii, se poate recurge la quinoa, imbogatita cu nuci si fructe, daca este posibil.

Linte

Mancarea poate fi destul de scumpa atunci cand tii o dieta specializata, asa ca lintea, o mancare relativ ieftina, este o alternativa gustoasa si accesibila. O cana de linte contine 16 grame de fibre - de sase ori mai mult decat o doza de laxativ. Sunt usor de gatit si usor de depozitat. In plus, daca esti alergic la nuci si alune, ai doar 5% sanse sa fii alergic si la linte, spun expertii.

Incearca: Combina doua cani de linte gatita cu doua portocale taiate cubulete si doi ardei grasi taiati marunt. Asezonati cu sare si condimentele preferate.

Cartofi dulci

Nutritivi si bogati in carbohidrati si fier, cartofii dulci sunt o adevarata comoara alimentara. Sunt plini de carotenoide, vitamina C, potasiu, fibre si vitamina B-6, care contribuie toate la reducerea inflamatiilor.

Incearca: Fa cartofi dulci prajiti, taindu-i si acoperindu-i usor cu ulei de masline si condimentele preferate. Se coc pana devin crocanti.

Avocado

Avocado este o sursa ideala de grasime sanatoasa. Este si un antiinflamator ideal, deoarece contine o cantitate mare de vitamina B-6 si magneziu. Avocado stabilizeaza zaharul din sange si curata ficatul, ceea ce conduce la scaderea riscului de inflamatie alergica. De notat ca cei care au alergie la pepeni ar putea fi alergici si la avocado.

Incearca: Amestecati o cana de porumb, o cana de sos de tomate si un avocado taiat cubulete. Adaugati coriandru.

Lapte de orez

Orezul este o mancare hipoalergenica de baza. Desi laptele de orez este sarac in proteine, este o alternativa populara atunci cand incerci sa eviti laptele de vaca.

Incearca: Fa-ti o bautura racoritoare cu doua cani de lapte de orez, o cana de suc si cateva bucati de fructe congelate.

Smochine

Pline de potasiu si continand mai mult calciu decat suculd e portocale, smochinele dulci sunt de preferat dulciurilor atunci cand ai pofta de ceva dulce. Sunt bogate in fibre solubile, ceea ce ajuta digestia si este preferabil sa fie consumate proaspete.

Incearca: Fa un piure de smochine pe care sa-l folosesti drept indulcitor. La opt parti smochine se adauga o parte apa intr-un blender. Piureul astfel obtinut se poate folosi si pentru tartine.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alimente sanatoase alergii, #alternative alimentare alergii , #alergii