Cele mai ciudate si incredibile 10 alergii ale oamenilor

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 21:31
46067 citiri
Cele mai ciudate si incredibile 10 alergii ale oamenilor
Foto: Arhiva

Oamenii pot fi alergici la sarut sau la sex, la telefonul mobil sau la calculator, la apa sau la frig, dar si la caldura sau la o simpla atingere. Alergiile pot fi ciudate si de multe ori inexplicabile.

"Mai mult de 50 de milioane de americani sufera de alergii, dar cauza principala nu este intotdeauna polenul, arahidele si parul animalelor de companie, informeaza mnn.

Aceste alergii sunt unele dintre cele mai cunoscute. Alergia este un mod de a reactiona al organismului, la diferite substante sau microbi straini, prin mecanisme imunologice. Unele dintre cele mai ciudate alergii ale oamenilor sunt prezentate mai jos.

Alergia la produse alimentare si bauturi

Aceasta afectiune este foarte rara, dar exista copii care sunt hipresensibili la alimente si bauturi, in afara apei. Un caz foarte cunoscut este al unui copil de 6 ani, din Australia, Kaleb Bussenschutt, care poate manca doar...apa, gheata si un fel de limonada. Daca el mananca altceva, atunci sufera de ulcer si are dureri de stomac, de aceea el trebuie sa primeasca nutritivele necesare, printr-un tub de alimentare, conectat direct in stomacul sau. Medicii sunt uimiti de cazul lui Kaleb, alergia sa fiind extrem de rara.

Alergia la telefoanele mobile

Dermatologii observa o crestere a numarului de alergici la telefonul mobil. Acestia prezinta umflaturi rosii, mancarime sau dureri la maxilar, obraz si ureche. Aceasta alergie este de fapt o alergie fata de nichel. Utilizarea crescuta a telefoanelor mobile a dus la expunerea prelungita la nichel, un metal care este folosit la butoane, ecran si casti. Alergia la nichel afecteaza 17% dintre femei si 3% dintre femei.

lergia la sex

Credeti sau nu, exista oameni care sunt alergici la sex. Aceasta alergie este rara si este de fapt o alergie la lichidul seminal. Simptomele includ senzatii de arsura, eruptii cutanate. Simptomele apar in cateva minute de la un contact sexual. Numarul femeilor hipersensibile la aceasta alergie, din Statele Unite, ar putea fi intre 20 000 si 40 000. Un tratament utilizat este folosirea prezervativelor.

Alergia la sarutat

Desi o persoana nu poate fi alergica la sarutul propriu-zis, un sarut pasional poate constitui un sarut mortal pentru cineva cu alergii grave, alimentare, cosmetic e sau medicamentoase. A fost cazul lui Jamie Stewart, de 17 ani, care a intrat in soc anafilactic si a trebuit sa fie spitalizat, dupa ce s-a sarutat cu cineva, care mancase alune. Aproximativ 11 milioane de americani sufera de alergii alimentare si mai mult de 200 mor in fiecare an datorita acestora.

Alergia la apa

Desi pare incredibil, datorita faptului ca organismul uman contine circa 60% apa, exista 40 de persoane, din intreaga lume care au aceasta alergie. Cunoscuta sub denumirea de urticarie aquagenica, ea provoaca pete rosii dureroase pe gat si pe piept, la contactul cu apa. Doctorii nu sunt siguri, ce anume provoaca aceasta alergie la apa, dar unii au emis ipoteza, ca nivelul ridicat al histaminei ar juca un rol important.

Alergia la frig. Persoanele care au urticarie la frig sunt alergice la temperaturi scazute si la expunerea la aer sau apa rece. Pielea se inroseste, se umfla si produce mancarime. Cauza acestei urticarii nu este clara, dar unii oameni por avea pielea sensibila din cauze genetice sau datorita unei boli.

Alergia la caldura

Asa cum unii pot fi alergici la rece, altiii pot fi alergici la caldura. Aceste persoane au mancarimi, li se umfla pielea, cand sunt expuse la caldura. Aceste reactii apar cand se produce o majorare a caldurii corpului uman, datorita exercitiilor fizice, dusurilor calde, saunelor, paturilor sau chiar a alimentelor picante.

Alergia la antrenament

Aproximativ 1000 de persoane sufera de antrenament-indus anafilactic, o reactie alergica severa, cauzata de efortul fizic, putand fi legata de alimente sau medicamente specifice, consummate inainte de antrenament. Apar: oboseala, mancarimi ale pielii, urticarie sau umflarea gatului, in timpul sau imediat dupa antrenament, iar simptomele por dura mai multe ore.

Alergia la atingere

Oamenii care sufera de dermatografie sunt sensibili la atingere si in functie de gravitatea cazului, chiar si o usoara atingere poate declansa o criza alergica. Aceasta se manifesta printr-o eruptie rosie a pielii, insotita de mancarime. Nu se cunoaste motivul acesteia, dar se estimeaza ca intre 2 si 5% din populatie sufera de ea.

Alergia la viata moderna

Vorbitul la un telefon mobil, incalzirea mancarii la cuptorul cu microunde, folosirea unui computer, condusul unei masini sunt lucruri normale pentru secolul al XXI-lea, dar sunt penibile pentru anumite persoane. Unui om cu sensibilitate chimica multipla, aceste experiente ii produc dureri de cap si simptome asemanatoare gripei. Poate chiar mai bizare sunt persoanele cu alergii la campurile electromagnetice ale telefoanelor, ale calculatoarelor, ale masinilor si ale cuptoarelor cu microunde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#alergie sex apa, #alergie oameni atingere , #alergii
Comentarii
Poza bagatorudesama
bagatorudesama
rank 5
Eu am alergie la homosexuali. Cu toate astea nu-i urasc.