10 lucruri dezgustatoare legate de contaminarea alimentelor

Duminica, 03 Martie 2013, ora 12:42
4925 citiri
10 lucruri dezgustatoare legate de contaminarea alimentelor
Foto: Listverse

Avem numeroase exemple in care alimentele de baza au fost contaminate cu substante nocive. Tocmai de aceea, poate ar trebui sa fim mai atenti atunci cand alegem un produs in defavoarea altuia si sa fim constienti ca, oricat de multe reguli ar fi prevazute prin lege, exceptii vor exista intotdeauna.

Citeste mai jos 10 cazuri legate de contaminarea alimentelor, conform Listverse. Mai ingrijorator este faptul ca pentru toate aceste situatii, omul este singurul vinovat.

Burgerii din carne de cal

Stim cu totii isteria care s-a creat in jurul carnii de cal, deghizata in carne de vita. Dupa ce si tara noastra a fost implicata si acuzata de furnizarea acestui produs, apele s-au mai linistit si englezii au constientizat ca nu e prea intelept sa gaseasca un tap ispasitor fara dovezi solide. Cu toate astea, precedentul exista si adevarul este ca multe persoane au mancat in loc de vita, carne de cal.

Vinul cu etilenglicol

La un moment dat, producatorii de vin din Austria s-au gandit sa creasca vanzarile dupa un sezon sarac in struguri prin introducerea de etilenglicol, un agent antiinghet. Cand oficialii au sesizat aceasta neregula, mii de litri de vin au fost varsati in sistemul de canalizare. Vinul nu a mai ajuns sa fie comercializat, insa a omorat pestii din orasul vecin.

Alcoolul

In trecut, oamenii beau alcool pe baza de tonice medicale. Jamaica Jake era o astfel de substanta foarte populara. Comercializata pentru dureri de cap, Jamaica Jake avea un procent de 70% de alcool. Furnizorul, in incercarea de a tine pasul cu cererile produsului si cu greutatile legate de costuri, a adaugat in produsul de baza si triorto-cresil-fosfat, o substanta care a cauzat apoi paralizia multor oameni.

Elixirul din sulfanilamida

Un adevarat dezastru inregistrat in lumea farmaceutica, elixirul din sulfanilamida, a cauzat mii de reactii adverse si a omorat aproape 100 de oameni. Se pare ca vina ii apartine farmacistului care a preparat elixirul, utilizand si dietilenglicol. Cand oamenii au inceput sa acuze dureri ingrozitoare, inregistrandu-se si primele decese, compania producatoare nu si-a asumat responsabilitatea, insa farmacistul s-a sinucis.

Porc deghizat in vita

La un moment dat, o companie suedeza a decis sa testeze carnea de vita din cauza umezelii neobisnuite. Asa s-a constatat ca aceasta era de fapt carne de porc, vopsita in rosu. Pe langa faptul ca produsul era contaminat prin injectarea unor substante chimice, exista oameni care nu mananca porc din considerente religioase.

Alcool otravit

In anii '20 si '30, a existat asa numita prohibitie, guvernul a optat pentru introducerea otravurilor in alcoolul produs in Statele Unite ale Americii. Scopul era acela de a-i speria pe oameni in privinta consumului de alcool. Programul de otravire prevedea introducerea unor substante periculoase, de la kerosen pana la mercur. Se pare ca, in urma acestei campanii, au murit 10.000 de oameni.

Pui cu agenti de albire

In timp ce unii vad in carnea putrezita o sursa de imbolnavire, altii o considera un mijloc de imbogatire. Asa se face ca in Marea Britanie a avut loc la un moment dat un focar de febra aftoasa. Dupa ce au cumparat mii de carcase cu pui stricati, mai multe persoane sectionau partile afectate de putrezire, apoi adaugau peste carnea ramasa agenti de albire si sare, dupa care o vindeau. S-au inregistrat multe cazuri de imbolnavire in urma acestor actiuni.

Carne cu clenbuterol

Clenbuterolul, cunoscut sub numele de "pulberea de carne slaba", este un produs chimic interzis in cresterea animalelor. In China, insa, au fost raportate sute de cazuri de porci contaminati cu aceasta substanta. Consumul unei astfel de carni provoaca la oameni diverse reactii, printre care senzatie de greata si ameteala.

Lapte praf mortal

Desi produsele pentru copii sunt atent monitorizate, in China a avut loc la un moment dat o contaminare a laptelui praf. Desi nu se stie daca melamina din laptele praf a fost inclusa deliberat in produs, compania producatoare stia de prezenta acestei substante, dar a ales sa pastreze tacerea. In consecinta, mii de copii au fost afectati.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alimente contaminate, #cazuri alimente contaminate decese, #carne vita cal, #carne porc vopsita vita, #alcool otravit , #alimente