5 motive bune de a manca alge

Luni, 27 August 2012, ora 08:06
10275 citiri
5 motive bune de a manca alge
Foto: Femme Actuelle

Cunoscute indeosebi ca aditive alimentare, gelifiante sau emulsionante, algele sunt aliatii ideali ai unei alimentatii sanatoase, adevarate surse de beneficii pentru organism.

Prin urmare, rolul lor nu este doar cel de a "decora" plajele, fiindca aceste legume de mare pot fi gatite in diverse moduri.

Contin putine lipide, au o cantitate suficienta de proteine necesare energiei, glucide neasimilabile, minerale si oligoelemente, vitamine pentru a ramane in forma. Iata 5 motive care ne pot determina sa consumam alge, asa cum reies de pe portalul Femme Actuelle.

Continutul scazut de lipide mentine sanatatea arterelor

Nivelul lipidelor din alge nu depaseste niciodata 5% din materia uscata. Niciun pic de grasimi rele (in exces ar antrena o crestere a colesterolului si ar sta la originea bolilor cardiovasculare).

Cele pe care algele le contin sunt nesaturate, deci bune pentru organism. Continutul lor in acizi grasi esentiali (Omega 3) este identic cu cel al legumelor. Au calitati texturale care pot inlocui grasimile in prepararea sosurilor sau a felurilor de mancare.

Au maxim de proteine pentru energie

De la 7 la 36% din materia uscata. Mai mult, sunt proteine de calitate. Pe de o parte, bogate in acizi aminati esentiali, ele sunt mai complete decat cele ale legumelor. Prezinta o structura apropiata de proteinele de origine animala, cum ar fi oul.

Algele isi au locul lor intr-un regim vegetarian. Pe de alta parte, ca toate proteinile de origine vegetala, sunt mai digerabile decat proteinile animale, caci sunt alcaline, declanseaza mai putina aciditate in timpul digestiei, deci mai putine toxine in organism.

Glucide neasimilabile, pentru a ramane in forma

Zaharurile prezente in alge, in marea lor majoritate, sunt sub forma de fibre solubile (35% fibre pentru o cantitate totala de 53%) si de aceea nu pot fi asimilate, nici stocate de organism. Ideal pentru diabetici si pentru cei care isi supravegheaza greutatea. Se stie ca fibrele taie apetitul. In fine, ele faciliteaza tranzitul intestinal si lupta impotriva constipatiei.

Minerale si oligoelemente pentru tonus

Algele absorb si concentreaza, prin osmoza, elementele nutritive, fara sa le filtreze, ceea ce explica continutul uneori mai bogat decat insasi apa de mare. De asemenea, sunt de cinci pana la 20 de ori mai bogate in calciu decat laptele.

Important de retinut este ca in 10 g de alge uscate gasim aceeasi cantitate de fier ca in 600 g de spanac proaspat si ca sunt la fel de bogate in cupru, zinc, potasiu, cobalt si sulf, luand in calcul 5 g de alge uscate sau 20 g de alge proaspete.

Vitamine pentru a ne mentine in forma

Algele contin din plin betacaroten, ceea ce da posibiliteatea organismului sa produca vitamina A, ce protejeaza sistemul imunitar, pielea si tesuturile. Sunt bogate in clorofila si vitamine din gama B, mai ales B 12, absente in legumele terestre (datorita zincului si cobaltului, indespensabile pentru a-ti mentina forma).

Esentiala pentru sanatatea sistemului nervos, digestive si imunitar, aceasta vitamina favorizeaza reinnoirea celulelor ca si producerea de globule rosii. Vitamina C este in aceeasi masura prezenta, luptand impotriva infectiilor si radicalilor liberi, responsabili de imbatranire. Ea este necesara producerii de colagen, garantand tineretea tesuturilor noastre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alge beneficii, #alge vitamine minerale, #alge sanatate , #alimente