8 substante pe care nu vrei sa le vezi pe etichetele alimentelor

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:08
8293 citiri
8 substante pe care nu vrei sa le vezi pe etichetele alimentelor
Foto: guidingstars.com

Alimentele din comert pot contine astazi substante care mai de care mai daunatoare. Desi in doze admise de forurile de specialitate si testate inainte, unele dintre aceste ingrediente pot deveni nocive in anumite conditii.

Fie ca devin cancerigene, fie ca produc reactii adverse, trebuie intotdeauna sa ne informam si sa fim cat mai precauti in privinta unor astfel de substante. Tocmai de aceea, Fitbie a intocmit o lista a celor mai periculoase ingrediente de care ar trebui sa te feresti.

BHA (butilat hidroxianisol)

Acest conservant se foloseste pentru a preveni rancezirea produselor care contin uleiuri. Cele mai recente studii, insa, au demonstrat faptul ca BHA a provocat cancer la sobolani, soareci si hamsteri. Ingredientul este inca acceptat pentru ca tipul de cancer mentionat in studii apare la un organ pe care oamenii nu il au. Cu toate acestea, multi sunt de parere ca BHA ar trebui interzis.

Parabeni

Conservantii sintetici inhiba aparitia mucegaiului si a fermentatiei. Un studiu realizat pe cobai a aratat ca ingestia de parabeni scade productia de sperma si de testosteron. Ba mai mult, in tumorile mamare au fost gasiti parabeni.

Ulei partial hidrogenat

Pentru ca produsele sa fie catalogate drept "0 grame grasimi trans" trebuie ca ele sa contina jumatate de gram per portie. Adica un maxim de 0.49g nu va fi luat in evidenta. Specialistii sustin insa ca aceste grame se pot aduna, in urma consumului mai multor alimente de acest fel, si pot dauna sanatatii.

Nitriti de sodiu

Nitritii si nitratii sunt folositi pentru a inhiba bacteriile care pot cauza botulism si pentru a mentine culoarea proprie carnurilor procesate. Odata ingerati, acestia pot fuziona cu aminoacizii, transformandu-se apoi in nitrosamina, compus cancerigen. Pentru a preveni sau a diminua acest efect, producatorii adauga in produse si acid ascorbic si eritorbic. Cu toate astea, poate ar fi mai bine sa limitezi consumul alimentelor care contin nitriti de sodiu.

Colorantul caramel

In trecut, colorantul de acest fel se realiza printr-un procedeu deloc periculos. Astazi, insa, industria alimentara respecta o reteta diferita: trateaza zaharul cu amoniac, iar rezultatul poate avea efect cancerigen.

Centre for Science in the Public Interest a raportat ca nivelurile ridicate de colorant de acest tip gasite in sucuri au dus la aparitia a 15.000 de cazuri de cancer anual in Statele Unite ale Americii.

Castoreum

Unul dintre ingredientele naturale utilizate pentru aroma produselor, castoreum, reprezinta de fapt o secretie din foliculii castorilor. Desi nu este daunator, originea lui ii poate determina pe unii sa evite produsele aromatizate cu ajutorul acestei substante. Este continut de cele mai multe ori de alimentele cu aroma de vanilie si de zmeura.

Coloranti alimentari

Pentru a da impresia unui produs natural, colorantii alimentari se folosesc intr-o multime de produse, printre care bomboanele cu aroma de fructe sau cerealele dulci. Cu toate astea, nu exista nicio legatura intre aroma sintetica si fructul respectiv. Ba mai mult, acesti coloranti mascheaza culoarea produselor foarte procesate, iar anumiti coloranti au dus chiar la afectiuni grave.

Un studiu publicat in Journal of Pediatrics a facut o legatura intre coloranti si hiperactivitatea la copii. Alte cercetari canadiene au sustinut ca tot colorantii ar fi contaminati cu substante cancerigene, putand cauza tumori.

Proteine vegetale hidrolizate

Aceste proteine vegetale hidrolizate se folosesc pentru a potenta o anumita aroma, fiind proteine din plante defalcate chimic in aminoacizi. Acidul glutamic, de exemplu, poate elibera glutamat liber.

Atunci cand acest glutamat se alatura sodiului liber din corp se formeaza glutamat monosodic. Aceasta substanta noua este un aditiv cunoscut pentru reactiile adverse precum dureri de cap, greata sau slabiciune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#substante daunatoare etichete alimente, #ingrediente nocive etichete produse, #ingrediente cancerigene alimente , #alimente