Adevar si mit despre cel mai consumat aliment

Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:38
8986 citiri
Adevar si mit despre cel mai consumat aliment
Foto: care2.com

Produsele facute din faina din grau au devenit un subiect intens dezbatut in lumea stiintifica. Au fost voci care au sustinut ca problemele de sanatate ale populatiei vin de la faina obtinuta din grau modificat genetic. Un tip de cereale nemodificate promite sa rezolve aceasta problema.

Un nou studiu aparut in revista de specialitate "European Journal of Clinical Nutrition" se ocupa de impactul pe care graul il are asupra sanatatii noastre, scrie Care2.

Specialistii au studiat efectul pe care il are inlocuirea produselor din cereale integrale cu altele despre care se crede ca sunt mai sanatoase pentru corpul uman. Un astfel de exemplu e un tip de cereale care a ramas nemodificat de mana omului de-a lungul timpului.

Un bun inlocuitor: KAMUT

Un astfel de exemplu este faina din grau, aceasta fiind inlocuita in alimentatia unor oameni cu faina "khorasan". Schimbarea a dus la reducerea factorilor de risc privitori la metabolism, la cresterea capacitatii antioxidante a corpului si la reducerea activitatii inflamatorii.

Acest tip de faina este cunoscut sub numele comericial KAMUT, ea provenind dintr-un tip de cereale care nu au fost modificate genetic sau crescute cu pesticide si substante chimice niciodata. In plus, multi oameni alergici la anumite tipuri de faina o pot consuma pe aceasta fara nicio problema.

Problema graului modern

Graul din zilele noastre a fost creat cu scopul de a avea o valoare nutritiva cat mai mare, spune Bob Quinn, fondatorul companiei KAMUT International. Scopul fermierilor de azi este sa produca cereale cat mai ieftine si eficiente, insa ei nu se gandesc la sanatatea oamenilor, spune specialistul. Prima consecinta a consumului de produse din faina din grau modificat genetic este dezvoltarea unei alergii.

Studiul specialistilor a implicat doua grupuri de oameni care au consumat paine din faina din grau integral si altii care au consumat KAMUT. Dupa o perioada, cele doua grupuri au fost inversate. Diferenta fata de faina din grau integral a fost ca oamenii care au consumat KAMUT aveau mai multe minerale in sange si au aratat o imbunatatire in evitarea problemelor inflamatorii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#grau modificat genetic, #paine faina grau kamut, #alergie mancare alimente , #alimente