Alimente bune si alimente rele - vezi motivele

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 12:41
5392 citiri
Alimente bune si alimente rele - vezi motivele
Foto: Arhiva Ziare.com

Tin minte ca, in anii interbelici, ouale erau socotite a fi un aliment complet si se recomandau fara opreliste, indeosebi copiilor.

Eu insumi am fost hranit timp de 7 ani cu doua galbenusuri dimineata pe stomacul gol, la recomandarea medicului. Regimul nu pare sa-mi fi daunat sanatatii, de vreme ce am supravietuit.

Medicii de astazi recomanda sa fim mai rezervati in ce priveste consumul de oua. Unor pacienti le sunt chiar interzise. Altora medicul le face un grafic, cu numarul exact de galbenusuri si de albusuri permise saptamanal.

Mai tin minte ca, prin anii '30 si '40, nu se recomanda sa bei multa apa. Exista prejudecata ca, band apa multa, copiii devin alcoolici.

Dar mai exista si un fel de teorie conform careia excesul de apa baloneaza, provoaca o moleseala inutila si chiar... ingrasa! Medicul recomanda cat mai multe fructe si legume care contin apa, iar cu paharul numai atata cat sa potoleasca setea.

Astazi, vorbim despre minimum doi litri de apa pe zi, iar "moda" aceasta a aparut - desigur prin coincidenta - odata cu o alta moda, cea a apei plate. Recomandata pentru sanatate, apa plata s-a dovedit a fi si un mare boom comercial.

Ganditi-va numai: un om care bea doi litri de apa pe zi consuma intr-o viata de - sa zicem - 60 de ani vreo 43.800 litri. Socotind pretul de 1 leu/litru, costul apei plate intr-o viata de om ar putea fi 43.800 de lei. Aceasta ar putea fi cifra de afaceri insumata a producatorului, transportatorului si distribuitorului, ca sa zicem asa, per capita.

Presupunand ca, in Romania, unul din zece locuitori va bea in viitor doar apa plata, rezulta la nivelul intregii tari o cifra de afaceri de 87,6 miliarde de lei, respectiv 19,5 miliarde de euro, de-a lungul unei generatii.

Iata o cifra ademenitoare, care explica usor succesul comercial al apei plate, la care ne-am repezit cu sete, aproape uitand proverbul batranesc, conform caruia bautura cea mai buna este apa din izvor. Adica apa... plata.

Dar daca apa este buna, iar ouale au devenit rele dupa ce fusesera si ele tot bune, exista destule alimente care necesita prudenta, ba chiar sunt si interzise. Portalul Factroom ofera cateva exemple, din care citam:

Kinder Surprise

Ademenitoarea jucarie are doua invelisuri: pe dinafara ciocolata "dark", iar pe dinauntru ciocolata alba. In interiorul oului, copilul gaseste o mini-jucarie atragatoare, ascunsa intr-o capsula.

Marea popularitate a jucariei este umbrita de dimensiunea ei minuscula, din cauza careia un copil sub 3 ani se poate sufoca, daca incearca s-o inghita.

In anul 2000, trei parinti britanici, care si-au salvat copiii in ultimul moment, au cerut interzicerea producerii si vanzarii oului Kinder Surprise, dar n-au avut succes.

In schimb, in cateva state americane, o lege din 1938 interzice fabricarea si comercializarea alimentelor pentru copii care inglobeaza in ele obiecte nealimentare. Este suficient pentru ca, la vama, sa primesti o amenda de 2.500 dolari pentru fiecare ou.

Tocatura roz

Tacatura roz este un amestec de carne tocata si muiata in bicarbonat de sodiu, folosit in SUA la producerea unor hamburgeri sau carnati, pentru hot-dog. Bicarbonatul pastreza culoarea roz a carnii.

In UE, nu se fac mici si chiar sunt interzisi, cu exceptia Romaniei, care a dovedit ca acestia sunt un produs traditional si specific.

Somon de crescatorie

Somonul crescut in habitatul sau natural are carnea roz, iar cel de crescatorie o are cenusie. Pentru a-i schimba aspectul, producatorii adauga astaxantina, care ii reda culoarea, dar este periculoasa.

In Australia si Noua Zeelanda, somonul de crescatorie este strict interzis. La noi, se gaseste din belsug, in toate hypermarketurile.

Laptele natural, nepasteurizat

Apreciat in intreaga Europa ca lapte natural sau ecologic, acest tip de lapte este interzis intr-o jumatate a statelor SUA si in intreaga Canada.

Motivul? Favorizeaza raspandirea unor bacterii ca: listerioza, salmonella, E.coli si altele.

Absintul

Absintul este o bautura alcoolica stimulatoare a creativitatii si provocatoare de halucinatii. Obarsia bauturii este Franta, dar in aceasta tara a fost interzisa acum un secol.

Ulterior, a fost interzisa si in alte tari europene. In SUA, Noua Zeelanda si Australia, interzicerea s-a legiferat in 2011.

Foie Gras

Este vorba de cunoscutul pate din ficat de gasca indopata artifical, prin introducerea alimentelor direct in esofag, folosind un tub metalic. La interventia mai multor ONG-uri, procedeul a fost interzis in numeroase state din Europa si SUA, motivat de suferinta la care sunt supuse pasarile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#apa imbuteliata, #apa plata, #kinder surprise, #foie gras, #alimentatie sanatoasa , #alimente