Alimente care te ajuta daca ai artrita, osteoporoza sau diabet

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 18:16
16943 citiri
Alimente care te ajuta daca ai artrita, osteoporoza sau diabet

In cazul in care suferi de boli ca artrita, osteoporoza sau diabetul de tip 2, este bine sa stii ca anumite alimente iti pot atenua durerile si disconfortul provocate de acestea si te pot ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea.

In mod evident, ele nu tin locul medicamentelor pentru aceste afectiuni, dar pot fi un ajutor de baza in controlarea lor. Womansday.com iti arata ce alimente te pot ajuta daca suferi de bolile mentionate.

A. Pentru artrita

1. Ghimbir

Acesta contine compusi care functioneaza intr-un mod asemanator celui in care lucreaza unele medicamente antiinflamatoare si, in plus, poate subtia sangele (ai grija insa aici - in cazul in care iei un medicament care are un astfel de scop, intreaba medicul daca este in regula sa consumi ghimbir).

Ideal ar fi sa mananci putin din acest aliment in fiecare zi - fa un ceai din cateva felii de ghimbir, consuma-l ras peste fripturi etc.

2. Dovleac

Anumiti antioxidanti pot ajuta la prevenirea artritei, la incetinirea avansarii ei, odata instalata, si la ameliorarea durerii prin reducerea inflamatiei asociate cu aceasta afectiune, potrivit unor studii. Iar culoarea vie a dovleacului este un indiciu ca acesta este bogat in doua dintre aceste substante: beta-caroten si beta-criptoxantina.

Mai mult, un grup de cercetatori din Marea Britanie a descoperit ca oamenii ale caror diete erau bogate in beta-criptoxantina aveau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta o forma de artrita. Incearca sa mananci pulpa de dovleac sub forma de piure, circa o cana, in fiecare saptamana.

3. Ardei gras rosu

Acestia contin o cantitate impresionanta de carotenoide, substante care de asemenea lupta cu inflamatiile, si, in plus, au si mai mult de 250% din doza recomandata de vitamina C. Cercetarile arata ca cei care au o alimentatie saraca in vitamina C pot avea un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de artrita. Incearca sa mananci trei ardei rosii pe saptamana.

B. Pentru osteoporoza

1. Broccoli

Acesta ajuta la mentinerea sanatatii oaselor prin faptul ca are un pachet potrivit de nutrienti: vitaminele C si K, potasiu si ceva calciu. Cele doua vitamine, gasite intr-o cantitate suficienta in organism, sunt legate de o densitate osoasa ridicata, iar potasiul poate reduce pierderea de tesut osos. Incearca sa mananci broccoli de cel putin trei ori pe saptamana.

2. Lapte degresat

O cana de marime medie cu lapte degresat contine aproximativ 300 de miligrame de calciu - cam o treime din cantitatea recomandata zilnic. Straduieste-te sa bei zilnic macar o cana.

3. Iaurt

Daca nu oferi suficient calciu organismului din alimente, corpul tau va incepe sa "imprumute" acest nutrient din depozitele aflate in oase. Iar iaurtul nu este doar o sursa buna de calciu, ci si una de proteine, care, de asemenea, sunt necesare pentru densitatea osoasa. Opteaza pentru iaurt degresat si, daca ai posibilitatea, pentru iaurt grecesc, care contine de doua ori mai multe proteine.

C. Pentru diabet de tip 2

1. Fasole

Indiferent de tip - alba, rosie, neagra etc. - fasolea ofera o combinatie ideala de carbohidrati de inalta calitate, proteine si fibre, care ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei si tine foamea sub control. Persoanele care sufera de diabet de tip 2 au probleme cu mentinerea constanta a glicemiei, deoarece organismul lor nu produce sau nu foloseste cum trebuie insulina.

Mananca fasole cat de des poti. Fasolea si lintea sunt o garnitura mai buna decat pastele, orezul sau cartofii.

2. Albusuri

Acestea sunt perfecte pentru diabetici, deoarece au putine calorii (aproximativ 17 la un albus) si sunt bogate in proteine de cea mai buna calitate, astfel ca te ajuta sa iti mentii atat greutatea corporala, cat si glicemia.

In plus, nu au colesterol, tot colesterolul fiind concentrat in galbenus. Straduieste-te sa ai cel putin 3-4 mese bazate pe albusuri, in fiecare saptamana. O omleta cu 4 albusuri sau cu un ou intreg si 2-3 albusuri, cateva legume si putina branza cu continut redus de grasime alcatuiesc un mic dejun indicat pentru cei cu diabet.

3. Nuci

Nucile, arahidele, fisticul si alte alimente de acest gen sunt compuse in principal din grasimi bune pentru inima si proteine - doua ingrediente care mentin glicemia stabila, prin faptul ca incetinesc ritmul in care organismul absoarbe carbohidratii.

Nucile contin in plus si acizi omega-3, care sunt buni pentru colesterol si trigliceride. Si, cum diabetul mareste riscul de a face boli de inima, alimentele de tipul nucilor sunt cu atat mai bune. Mananca zilnic o mana (mica) de nuci, arahide sau fistic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimente artrita, #alimente osteoporoza, #alimente diabet tip 2, #artrita alimentatie, #osteoporoza regim, #diabet tip 2 regim , #alimente