Alimente care te ajuta sa dormi si alimente care te tin treaz

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 07:01
18002 citiri
Alimente care te ajuta sa dormi si alimente care te tin treaz
realbeauty

Insomniile si starile de somnolenta sunt determinate de mai multi factori insa, potrivit mai multor cercetari, si hrana poate avea un rol.

Realbeauty.com iti arata cateva alimente care te fac mai somnoros si cateva care te ajuta sa stai treaz mai mult timp.

Alimente pentru somn

1. Produsele din ovaz

Fulgii de ovaz si alte variante ale acestuia cresc usor glicemia facandu-te sa te simti mai somnoros. De asemenea, acestea sunt bogate in melatonina, o substanta care relaxeaza corpul.

2. Migdalele

O mana de migdale te ajuta sa dormi deoarece acestea contin triptofan si magneziu, ambele substante avand rolul de a relaxa muschii si a nervii, precum si de a linisti si mentine constant ritmului batailor inimii.

3. Mierea

Aceasta contine glucoza, care poate bloca productia unei substante ce declanseaza agitatia. O lingura de miere, inainte de culcare, este suficienta.

4. Painea din cereale integrale

Carbohidratii simpli, cum ar fi bomboanele, ajung mai repede in sange si sunt indicati pentru a spori energia temporar, insa carbohidratii complecsi, cum ar fi cei din cerealele integrale, te fac mai somnoros.

5. Ciresele

Acestea sunt o sursa naturala de melatonina, ca si ovazul, si, de aceea, consumate frecvent, pot ajuta la reglarea somnului.

6. Ciocolata neagra

In timp ce ciocolata cu lapte te ajuta sa stai treaz, cea neagra te face mai somnoros deoarece contine serotonina, care relaxeaza mintea si corpul. In plus, spre deosebire de celelalte tipuri de ciocolata, aceasta aduce mai multe beneficii sanatatii tale.

7. Bananele

Mangeziul si potasiul din banane ajuta la relaxarea muschilor si nervilor, ca si vitamina B6 din aceste fructe, care ajuta la formarea serotoninei.

8. Carnea de curcan

In privinta acestui aliment exista inca pareri contradictorii, carnea de curcan fiind si foarte gustoasa, ceea ce poate determina un consum in exces, acesta fiind cunoscut drept o cauza a somnolentei. In mod clar, insa, aceasta carne contine si o substanta care, in organism, este transformata in serotonina si melatonina - esentiale in instalarea senzatiei de somn.

Alimente care te ajuta sa stai treaz

1. Branza invechita

Diferitele tipuri de branza invechita, cum ar fi parmezanul, contin cantitati mari dintr-un aminoacid despre care se stie ca te tine treaz mai mult timp.

2. Alimentele condimentate

Acestea nu sunt tolerate prea bine de aparatul digestiv, mai ales daca suferi deja de arsuri stomacale, astfel ca pot provoca insomnii si o stare generala nu prea buna.

3. Carnea procesata si afumata

Mezelurile, in special, contin cantitati mari dintr-o substanta care face organismul sa fie in stare de alerta, nefiind cele mai sanatoase alimente.

4. Alcoolul

Desi nu este recomandat in cantitati mari, alcoolul te ajuta sa stai treaz.

5. Ciocolata cu lapte

Cele mai multe tipuri de ciocolata cu lapte contin o substanta care este transformata in dopamina, aceasta provocand o stare de agitatie.

6. Sosurile pe baza de suc de rosii

Consumate cu cateva ore inainte de culcare, acestea provoaca de obicei arsuri stomacale, ceea ce te va impiedica sa dormi. Vei fi treaz, insa nu te vei simti prea bine, exact ca in cazul alimentelor condimentate.

7. Ceaiul de ginseng

Ceaiurile din plante sunt cunoscute ca fiind indicate pentru a induce somnolenta, insa cel de ginseng actioneaza ca un stimulent, provocand insomnie si chiar hipertensiune la unele persoane. Altele insa nu resimt niciunul din aceste efecte dupa un ceai de ginseng. De aceea, daca observi ca te agita, evita sa il bei cu cateva ore inainte de culcare.

8. Soia

Produsele din soia fermentata, cum ar fi sosul de soia sau branza tofu, iti mentin organismul mai agitat.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#alimente insomnie, #alimente tinut treaz, #alimente somn, #alimente inlaturat somnul , #alimente