Alimente recomandate pentru ochi sanatosi

Duminica, 13 Martie 2011, ora 16:30
10265 citiri
Alimente recomandate pentru ochi sanatosi

Inca de cand eram copii ni s-a tot spus ca, daca mancam morcovi, o sa vedem bine chiar si pe intuneric. Asta inseamna ca dintotdeauna s-a stiut ca o alimentatie sanatoasa, adecvata asigura sanatatea ochilor de-a lungul intregii vieti.

Cataracta si degenerarea maculara sunt cele mai mari pericole pentru vedere, care, intr-un final, pot duce chiar la orbire. Specialistii, insa, spun ca o alimentatie potrivita poate sa le previna.

Morcovii sunt bogati in betacaroten, un puternic antioxidant care reduce riscul de degenerescenta maculara si de cataracta. Morcovul poate fi mancat crud, in salata sau in mancare gatita. Sucul de la unul, doi morcovi poate fi amestecat cu sucul de la un mar ori sfecla rosie si iese un mix delicios si, mai ales, sanatos fiind puternic vitaminizat.

Varza, cu toate suratele ei, alba, rosie, de Bruxelles, broccoli, nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, deoarece este bogata in vitamina K, necesara pentru o vedere sanatoasa.

Ca sa-si pastreze toate proprietatile si constituientii nealterati, varza se consuma cruda, in salate, cu putina ceapa, sare, ulei de masline si zeama de lamaie. Prin fierbere la temperature inalte, vitamina K se distruge.

Varza murata, cea mai bogata in vitamina K, ar trebui consumata de cel putin trei ori pe saptamana ori de baut zilnic cate o cana de zeama.

Heringul, tonul, ansoa, pastravul, somonul, macroul abunda in acizi grasi omega3 de asemenea utili pentru pastrarea nealterata a vederii.

Fructele si legumele galbene si portocalii nu ar trebui nici ele sa lipseasca din meniu.

Grapfruit-ul contine bioflavonoide care intarzie imbatranirea cristalinului ochiului. Membranele amare ale acestui fruct contin substantele necesare pentru ochi sanatosi si vedere buna, de aceea se recomanda sa fie consumat intreg si fara indepartarea acelei pieliti transparente.

Zincul este alt element de baza al unei vederi bune pana tarziu. Semintele de bostan contin foarte mult zinc, ca si nucile sau alunele. Tratarea termica a nucilor si semintelor de bostan nu distruge calitatea zincului din compozitie.

Specialistii atrag atentia ca si o cantitate prea mare de carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, orezul alb, pastele fainoase, cresc riscul aparitiei degenerarii maculare si-i sfatuiesc pe pacienti sa aleaga painea intermediara, orezul brun si pastele fainoase din cereale integrale.

Sa avem sanatate!

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#ochi sanatosi, #alimentatie sanatoasa, #fructe si legume galbene , #alimente