Alimentele multisenzoriale, un drog al societatii moderne - afla cum actioneaza

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:12
5474 citiri
Alimentele multisenzoriale, un drog al societatii moderne - afla cum actioneaza

De ce mancam mai mult decat ne trebuie? De ce nu putem trai fara dulce? De ce curele de slabire nu dau rezultate? De ce ne ingropam in mancare atunci cand suntm depreimati?

Dr. David Kesller, medic si cercetator in domeniul nutritiei din California, a incercat sa raspunda la aceste intrebari in ultima sa carte, "The End of Overeating", explicand de ce se mananca prea mult in societatea moderna, de ce obezitatea a devenit o epidemie si de ce regimurile de slabire esueaza pe termen lung.

Acest cercetator sustine ca oamenii care traiesc astazi in societatile dezvoltate mananca prea mult pentru ca sunt ajutati in aces sens. De cine? De catre industria alimentara, prin producerea asa numitelor alimente multisenzoriale si a fenomenului de hiperalimentatie conditionata, potrivit Passeport Sante.

Industria alimentara se bazeaza pe faptul ca oamenii sunt foarte atrasi de gustul dulce, sarat si de cel al produselor care contin grasimi. Exploatand acest lucru, facand combinatii rafinate si avand la dispozitie si numerosi potentiatori de aroma si gust s-a ajuns la crearea de alimente superprocesate care reprezinta un adevarat deliciu pentru papilele gustative.

De exemplu, o inghetata rafinata cu gust de vanilie, menta sau ciocolata, consumata intr-o zi torida de vara, creeaza in gura un adevarat "montagnes russes". Senzatia de rece, combinatia dintre gustul zaharului si cel al grasimilor, plus aromele specifice, face din acest produs un aliment multisenzorial.

Dulce + grasimi = dopamina in exces, care da dependenta

Dr. David Kesller, prin cercetarile sale, a incercat sa demonstreze ca aceste alimente multisenzoriale pot actiona asupra noastra ca un drog. Administrand in laborator sobolanilor alimente dulci amestecate cu grasimi a observat o crestere a dopaminei pana la un asemenea nivel incat aceste alimente pot crea dependenta.

Dopamina este un neurotransmitator care a facut obiectul a numeroase studii, in special cele legate de droguri. Dopamina la un nivel ridicat determina stare de bine, euforie.

Consumul drogului determina cresterea secretiei de dopamina care sustine motivatia pentru consumul de droguri, creand astfel un cerc vicios. In mod normal, consumul alimentelor determina un nivel al dopaminei pe care creierul il percepe ca fiind in limite normale, deci nu ar trebui sa se creeze dependenta. Dar iata ca aceste studii arata ca anumite combinatii de gusturi, exploatate de actuala industrie alimentara, pot crea un cerc vicios ca si in cazul drogurilor.

Consumul alimentelor hipersenzoriale provoaca senzatii gustative intense, incat se doreste din nou consumul lor, aparand fenomenul de hiperalimentatie conditionata.

Aceste alimente se consuma nu datorita foamei, ci datorita placerii provocate. La nivelul creierul sunt inregistrate toate aceste senzatii vizavi de alimentatie, ceea ce explica esecul multor cure de slabire.

Dupa pierderea kilogramelor prin regim, este suficient un moment mai puternic de oboseala, de stres, de foame mai puternica si vointa cedeaza. Nevoia de a simti iarasi placerea consumului alimentelor interzise este mai mare.

Nu toti reactionam la fel in fata placerii de a manca, dupa cum nu toti suntem egali in fata altor stimuli precum cafeaua, tutunul, alcoolul. Insa eforturile industriei alimentare nu raman fara rezultat: tot mai multi dintre noi suntem sensibil atrasi de sortimente noi, rafinate, iar placerea gustativa pe care ne-o provoaca ne motiveaza sa le cumparam iarasi.

Dr. David Kessler spune ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne luam masuri de igiena alimentara, pentru a nu scapa lucrurile de sub control. Ar trebui sa realizam ca multe dintre aceste alimente gustoase sunt nesanatoase. Ar trebui sa alegem alimente cat mai apropiate de starea lor naturala, care sa ne satisfaca gustul, fara a ne stimula in mod artficial. Important este, in masura in care poate fiecare, sa se prepare mancare in casa.

Modelul Google

Acelasi cercetator spune insa ca efecte vizibile in combaterea obezitatii si a alimentatiei nesanatoase nu vor aparea fara implicarea statului. Ar trebui stabilite norme clare prin care sa se interzica publicitatea facuta alimentelor prea dulci, prea sarate sau prea grase. Restaurantele ar trebui sa declare numarul de calorii pe meniu.

Dr. David Kessler spune ca un model demn de urmat ar fi cel pe care l-a intalnit in localul in care servesc masa angajatii Google. In fata fiecarui fel de mancare erau puse etichete colorate in verde, rosu sau galben. Verde insemna ca alimentul este sanatos si poti consuma la discretie, eticheta galbena insemna moderatie, iar rosul arata ca poti gusta, dar consumul trebuie facut cu prudenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alimente multisenzoriale, #alimente dulci dependenta, #grasimi dependenta, #alimente dopamina, #dependenta alimente, #cauze ingrasare, #mancat emotional , #alimente