Ananasul - beneficii pentru sanatate

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 13:03
10649 citiri
Ananasul - beneficii pentru sanatate
Foto: arhiva

Ananasul este un fruct exceptional. Este cel mai cunoscut fruct exotic dupa banana. Originar din America de Sud, ananasul a fost descoperit de europeni in 1493. Cristofor Columb l-a adus in Europa, unde s-a incercat, fara prea mare succes, cultivarea lui in sere.

In prezent, ananasul se cultiva in sudul Statelor Unite, in Thailanda, Indonezia, China, Brazilia si Mexic. Pentru ca nu poate fi congelat, ananasul se poate conserva doar in sirop de zahar. Se pastreaza proaspat pana la 10 zile, dupa recoltare, fiind unul din fructele foarte perisabile, mai ales ca nu poate fi pastrat la temperaturi scazute mai mult de cinci zile, pentru ca isi pierde si gustul si aroma.

Conform celor de la WH Food, inainte de a fi consumat, ananasul se poate pastra la temperatura camerei pentru doua zile. Acest tratament il va face mai moale si mai suculent.

Ananasul, cel mai bogat in mangan C

In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, lista este lunga. In primul rand trebuie spus ca ananasul este foarte bogat in vitamina C, 100 de grame de fruct continand 40% din doza zilnica recomandata. Cu totul special este continutul de mangan din ananas - 100 de grame de fruct depasind doza zilnica recomandata, care este de 2-3 miligrame, dar fara nici un risc pentru sanatate, nici daca ai manca ananas in fiecare zi.

Manganul este un mineral esential pentru viata. Toate enzimele celulare contin mangan si au nevoie de acest mineral pentru a functiona. Combinatia dintre mangan si vitamina B1, si ea in procent important in ananas, este indispensabila productiei de insulina.

Ananasul determina cresterea imunitatii, este un bun suport pentru o digestie sanatoasa si pentru un tranzit intestinal corect, ca urmare a cantitatii mari de fibre pe care o contine. Acest fruct contine o enzima specifica, numita bromelaina, supranumita si "enzima care mananca grasime".

De notat este faptul ca nu trebuie sa te astepti la minuni, in ceea ce priveste silueta, din partea ananasului, dar acesta intervine in diminuarea depozitelor de grasime, daca este consumat in cursul perioadelor de dieta hipocalorica.

Un dulce de week-end: Tarta cu ananas

Bromelaina este eficienta si in scaderea colesterolului "rau" si combaterea inflamatiilor articulare. In plus, diminueaza capacitatea de coagulare a sangelui, fiind prin aceasta un factor care contribuie la prevenirea accidentelor vasculare si la sananatea retinei.

Ananasul este o sursa importanta de antioxidanti, de cupru, fier si vitamina A. Nu in ultimul rand, pe lista calitatilor mai trebuie trecut si faptul ca ananasul are un aport caloric mic, 100 de grame de fruct avand 50 de calorii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ananas beneficii sanatate, #ananas cure, #ananas mangan , #alimente