Ziare.com

Avertisment Foodwatch: Ambalajele altereaza alimentele

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:12

   

Avertisment Foodwatch: Ambalajele altereaza alimentele
Organizatia non-guvernamentala Foodwatch a tras marti un semnal de alarma in privinta contaminarii chimice a produselor alimentare curente, cum ar fi pastele fainoase sau orezul, de la ambalajele cartonate si a cerut autoritatilor competente sa impuna noi reguli.

"Uleiuri derivate din hidrocarburi se regasesc in alimente consumate pe scara larga, ca pastele fainoase, lintea, cerealele, biscuitii sau orezul", a afirmat la o conferinta de presa Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franta, scrie 7sur7.be.

"Aceste uleiuri contin substante toxice, iar industria alimentara trebuie sa reactioneze punand bariere intre ambalajele cartonate si continuturile alimentare", a afirmat Kragl, prezentand o ancheta asupra unui numar de 42 de produse comune in Franta, cumparate din diferite supermarketuri.

Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste "uleiuri minerale" a alimentelor ambalate se datoreaza mai multor factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior si de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe masini in timpul procesului de fabricare.

"Ambalajele reciclate raman totusi una din principalele surse de contaminare", afirma ONG-ul. Acest lucru se explica prin acumularea de cerneluri si alte substante, cum ar fi solventii.

Sunt aduse in discutie doua categorii de uleiuri: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons), suspectate ca ar fi cancerigene si mutagene, si MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). In prezent nu exista vreo reglementare in privinta cantitatilor acceptabile din aceste uleiuri minerale in produsele alimentare.

Insa Agentia sanitara europeana (EFSA) arata intr-un aviz din 2012 ca expunerea la aceste substante prin intermediul alimentelor constituie o "potentiala preocupare".

Foodwatch solicita stabilirea unor praguri limita pentru fiecare substanta si chiar o toleranta zero fata de MOAH. ONG-ul, care lanseaza o petitie in acest sens, cere ca producatorii sa puna si "bariere eficiente" pentru a evita fenomenul de "migratie" din carton in produsele alimentare, incheie 7sur7.be.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1000 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor