Bucataria franceza: "Tortul regilor", reteta traditionala de Boboteaza (Video)

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 21:42
20289 citiri
Bucataria franceza: "Tortul regilor", reteta traditionala de Boboteaza (Video)
Foto: ce-retete-mai-fac-fetele.blogspot.com

Luna ianuarie debuteaza cu o sarbatoare religioasa importanta pentru Biserica ortodoxa, Boboteaza, ce marcheaza nu numai botezul lui Isus Hristos, cat si sfarsitul sarbatorilor Craciunului si ale Anului Nou. La catolici se numeste L'Epiphanie si are aceeasi data, adica 6 ianuarie.

Sunt destul de cunoscute ritualurile credinciosilor ortodocsi prilejuite de Boboteaza, mai putin poate ale catolicilor, care sarbatoresc sosirea regilor magi la cresa Pruncului Iisus, pregatind "Galette des rois" (Tortul Regilor).

Reteta pe care v-o propunem necesita 30 minute pentru preparare, 25 pentru coacere si ajunge pentru 8 persoane, potrivit Goosto.

Ingrediente:

- 2 rulouri de foietaj (gata preparat sau il faceti dumneavoastra)

- crema de migdale: 3 oua, 125 g pudra de migdale, 125 g de zahar, 125 grame unt moale, 2 picaturi de esenta de migdale amare (sau lichior Amaretto), 2 linguri apa de flori de portocale sau alcool (la alegere).

- pentru decorare: 1 galbenus, o lingura de lapte, o figurina, ca cea din video, de exemplu (traditia spune ca fiecare invitat isi va studia portia de tort si daca va gasi figurina va fi declarat rege pentru aceasta zi. I se va pune pe cap o coroana din carton aurit, spre exemplu, si toti vor striga "Traiasca Regele"!).

Mod de preparare:

Frecati untul cu ajutorul unei furculite, pana ce devine o crema densa. Puneti pudra de migdale, zaharul, amestecati pana la omogenizare.

Adaugati oualele, batand usor, esenta de migdale amare si apa de flori de portocale.

Amestecati, folosind telul. Lasati crema in asteptare, la rece, pentru ca sa fie buna de intins, sa nu curga.

Intre timp, preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius (treapta 7). Se prepara o compozitie din galbenus cu lapte. Pe o placa de cuptor antiadeziva, puneti pe hartie pergament primul rulou de foietaj, (asa cum se vede, sub forma unui disc), pastrandu-l pe cel mai mare pentru capac.

Ungeti marginile (2 cm latime) cu amestecul galbenus-lapte. Apoi intindeti crema de migdale, lasand marginile unse libere.

Asezati peste crema al doilea disc, lipiti bine cu degetele de jur imprejur, ca sa iasa aerul.

Faceti o taietura usoara la mijloc, ca sa puteti portiona mai bine si pentru ca prajitura sa nu se umfle prea tare.

Crestati marginile cu varful unui cutit sau cu furculita. Desenati pe suprafata placintei, cu varful unui cutit zimtat romburi, spice sau alte desene (flori etc.)

Ca sa-i dati culoare aurie, ungeti suprafata tortului cu restul de amestec galbenus-lapte, de doua ori, folosind o spatula.

Puneti preparatul la frigider 30 de minute, dupa care il bagati la cuptor, pana se rumeneste (25 minute).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reteta tort Boboteaza, #reteta tortul regilor , #alimente