Cand devine popcornul periculos? Dar sosurile pentru salate si batoanele de slabit - Interviu cu un nutritionist

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 08:29
7997 citiri
Cand devine popcornul periculos? Dar sosurile pentru salate si batoanele de slabit - Interviu cu un nutritionist
Foto: Nutrishape

In epoca tehnologiei si a vitezei multi dintre noi apelam la mancaruri semipreparate pentru a castiga putin timp.

Totusi, alegerile de acum ne-ar putea costa foarte scump pe viitor. Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner la NutriShape a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre cat de sanatos este popcornul, dar si despre paine prajita cu diverse arome.

Specialistul ne-a vorbit si despre cat de sanatoase si dietetice sunt sosurile pe care le punem in salate sau batoanele de slabit din hipermarketuri.

Covrigi, produse de patiserie, pizza congelata - Ce risti daca le mananci? - Interviu cu un nutritionist

Ce ne puteti spune despre popcorn?

Popcornul in sine este sanatos. Daca am vorbi despre o cantitate redusa si fara adaosuri de sare si ulei. Este pana la urma hipocaloric, hipoglucid si natural. Asadar, am putea sa il asociem cu fructele si tinand cont de caloriile continute per 100g este chiar mai sanatos decat unele fructe.

Problemele apar la modul de preparare. Daca adaugam mult ulei, calitatile lui dispar. Din ce in ce mai multe cinematografe insa folosesc aparatele cu aer fierbinte pentru a produce popcornul si atunci folosirea uleiului este mult redusa, ceea ce cu siguranta reprezinta un factor de siguranta pentru cinefili, asadar ne putem bucura de o gustare clasica si imbietoare fara griji.

Atentie totusi la popcornul semipreparat pe care il gasim in ambalaje ce suporta actiunea microundelor. Nu continutul in sine este periculos, ci ambalajul. Inca nu avem toate datele privind actiunea microundelor asupra acestui tip de ambalaj similar teflonului, insa primele cercetari sugereaza reactii din care pot deriva compusi periculosi.

Multi oameni manaca paine prajita cu diverse arome, pregatita la cuptor sau nu. Ce ne puteti spune despre aceste produse?

Conservanti, arome, coloranti, sare si grasimi trans. Pana la urma, de ce ai manca paine cu aroma de rosie? Poate e cu doua minute mai rapida metoda (desi aceste produse trebuie introduse in cuptor, tinute 10-15 minute si apoi consumate) . Poti alege sa iti creezi tu paine cu rosii (faci aceleasi operatiuni de utilizare a cuptorului, insa toate ingredientele sunt proaspete, nimic nu a trecut prin procese de preparate initiala si congelare) si sunt convinsa ca aromele vor fi altele, mult mai fresh si mai gustoase. Despre factorii nutritivi nici nu are sens sa discutam comparativ in acest caz.

De asemenea, cat de periculoase sau nu sunt sosurile pentru salate pe care le gasim in comert? Se incadreaza acestea pe lista alimentelor de care sa ne ferim?

Cred cu tarie in puterea alegerii si a moderatiei. Daca intr-o zi, tot ce imi doresc este sa ajung acasa dupa o zi lunga la birou si sa mananc in urmatoarele cinci minute si pentru asta imi cumpar o salata la punga si un sos gata preparat, cu siguranta a doua zi nu voi suferi de ceva teribil. Insa cred ca daca voi folosi scuza asta zilnic si voi adauga si alte elemente (cum ar fi semipreparatele sau mancarurile grase sau asocierile nepotrivite) viitorul sanatatii mele va fi pus sub semnul intrebarii si, din pacate, nicio scuza din lumea nu va reechilibra lucrurile.

Si in cazul acestor sosuri discutam de multi conservanti, de multa sare, grasimi si E-uri periculoase. Bineinteles ca un sos de iaurt cu castravete sau ulei de masline cu marar, va fi intotdeauna preferat, mult mai usor de asimilat de organism, va avea si aport nutritiv important si, cu siguranta iti trebuie doar doua minute pentru a-l prepara.

Alimente care nu se pastreaza niciodata la frigider - Cat se tine mancarea gatita? Dar ouale? Interviu

Multe persoane manaca batoane pentru slabit sau alte astfel de batoane. Sunt acestea bune? Le recomandati?

Aici pozitia este ferma, nu. Produsele de acest tip contin ingrediente pe care le poti consuma separat: au la baza semintele (in special cele de in), cereale si ceai verde. O dieta echilibrata, un aport sanatos de fibre pe parcursul unei zile, hidratarea corespunzatoare ajuta. Nu insa in aceasta forma, nu in combinatie cu elemente artificiale care, cu siguranta au efectul specificat, reduc senzatia de foame, insa aduc in organism, o data cu semintele si cerealele o serie de elemente greu de digerat.

Asa cum am specificat si anterior, recomandam echilibrul, insa nu sub forma de baton. Este important sa acordam atentie nu doar alimentelor pe care le consumam, ci si calitatii lor si sa ne gandim mereu la impactul pe termen lung.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#popcorn periculos sanatate, #baton slabit periculos sanatate, #sos salata periculos sanatate , #alimente