Cand si cum e bine sa bem must si ce persoane nu ar trebui sa il consume

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 13:36
45252 citiri
Cand si cum e bine sa bem must si ce persoane nu ar trebui sa il consume
Foto: Clinica de Nutritie KiloStop

Intram in sezonul mustului, iar faptul ca strugurii aduc mari beneficii pentru sanatate face din aceasta bautura o alegere buna, dar doar in anumite conditii.

Medicul Laura Ene, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice (Clinica de Nutritie KiloStop) a explicat pentru Ziare.com cand putem sa consumam mustul, dar si cum pentru a nu il face periculos pentru sanatate.

Specialistul a precizat, inca de la inceput, ca strugurii sunt excelenti pentru sanatate din mai multe motive:

- sunt lipsiti de grasimi saturate si colesterol;

- sunt o sursa excelenta de Vitamina C si antioxidanti, dintre care resveratrolul este cel mai cunoscut;

- au proprietati regeneratoare si detoxifiante;

- continutul bogat in saruri minerale si fitonutrienti contribuie la scaderea riscului de cancer;

- ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si mentin sanatatea aparatului urinar.

- sunt o sursa naturala de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide si antioxidanti cu efect benefic asupra functionarii sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv si urinar;

- au efect diuretic si depurativ si cresc tonusul si energia, amelioreaza dispozitia si calitatea somnului.

Singurul dezavantaj al strugurilor este ca au destul de multe calorii (70 Calorii/100 g) care provin in cea mai mare parte din zaharuri (adica glucide sau carbohidrati), ne-a mai spus medicul.

De ce este bun mustul pentru organism

La randul sau, mustul pastreaza beneficiile strugurilor dar, din pacate, este mult mai concentrat caloric, a adaugat nutritionistul.

"In 100 de ml de must se concentreaza aproximativ 100 de calorii. De aceea, este de preferat sa consumam mustul ca un desert sau ca pe o gustare, fie in prima parte a zilei, fie in cea de-a doua.

Recomandarea mea este de o cana de maxim 250 ml de must pe zi, avand in vedere ca la nivel caloric aceasta este echivalenta cu aproximativ o jumatate de ciocolata (50 de grame) ", a adaugat Laura Ene.

Pe Internet, exista numeroase articole despre detoxifierea cu must si tocmai de aceea am dorit sa aflam opinia avizata a unui specialist.

"As vrea sa fac mai intai o precizare. Detoxifiere inseamna inainte de toate alegerea unor alimente cat mai naturale. Din pacate insa, de multe ori la noi se intelege gresit acest termen si multe persoane cred ca detoxifierea se bazeaza doar pe consumul de fructe si legume sub forma de sucuri. Din punctul meu de vedere, detoxifierea ar trebui sa se produca zilnic, prin alegerea unor alimente de calitate si cat mai naturale", a spus specialistul, adaugand ca "mustul, prin efectele sale depurative, poate face parte dintr-un proces de detoxifiere dar nu ar trebui sa fie singurul aliment consumat in aceasta perioada".

Mustul stimuleaza peristaltismul intestinal si poate duce la diaree, iar asta nu inseamna nici pe departe detoxifiere, ci dimpotriva inseamna risc de deshidratare, de pierdere de saruri minerale si, nu in ultimul rand, disconfort, conform nutritionistului.

"Pentru a nu ajunge la o astfel de situatie, recomandarea mea este sa nu se depaseasca doua cani de must pe zi. Mai mult, aveti grija la cat de tulbure este. Cu cat este mai tulbure, cu atat riscul de a face diaree este mai mare", a mai spus ea.

Cine nu trebuie sa consume mustul

Mustul nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau colon iritabil.

"Cei care sufera de diabet trebuie sa aiba mare grija la cantitatea de carbohidrati consumata zilnica, in timp ce persoanele cu colon iritabil sunt mai predispuse la diaree.

In plus, mustul se obtine in general din struguri nespalati. De aceea, nu as recomanda mustul femeilor insarcinate, persoanelor cu imunitate scazuta si copiilor", a conchis Laura Ene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#De ce sa bei must, #beneficii must, #substante nutritive must , #alimente