Cand superalimentele sunt nocive

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 12:09
5723 citiri
Cand superalimentele sunt nocive

O parte dintre alimentele care au fost deja incadrate in categoria superalimentelor, gratie puterilor lor aproape miraculoase si efectelor lor benefice asupra sanatatii, pot fi nocive, cel putin in anumite circumstante.

Este vorba despre grepfruit, sofran, soia, ardei iute si peste gras, conform Daily Mail, care a vorbit cu spcialistii pentru a afla in ce fel acesti aliati se pot transforma in dusmani.

Grepfruit

Acesta este doar unul dintre alimentele care ar trebui sa se vanda cu un prospect, astfel ca cei care il consuma sa stie care sunt contraindicatiile. Pe cat de sanatos este - gratie naringeninei, care echilibreaza nivelul zaharului din sange si previne sindromul metabolic, ajutand ficatul sa arda grasimea in exces - pe atat de periculos este, deoarece creste nivelul estrogenului.

Femeile in varsta care consuma numai un sfert de fruct pe zi isi cresc riscul de a se alege cu cancer mamar cu 30%, dupa cum a aratat un studiu realizat in SUA.

Chiar si asa, grepfruitul ramane o sursa excelenta de Vitamina C, fibre si fitonutrienti, explica specialistii. Atat timp cat medicul tau iti da unde verde la grepfruit, jumatate de fruct pe zi sau 250 de ml de suc iti vor aduce reale beneficii.

Daca sari de un litru de suc pe de grepfruit pe zi sau peste doua fructe in acelasi interval de timp, ai putea sa suporti consecintele.

Sofran

Acest condiment protejeaza ficatul si ajuta la digestia grasimilor, luptand si cu tumorile. In plus, unele studii au aratat ca protejeaza si de Alzheimer.

Consumat in cantitati moderate, sofranul este benefic sanatatii, insa daca se depaseste cantitatea de 100 de mg pe zi poate duce la ulcerul stomacului. In plus, el poate subtia sangele, asa ca trebuie evitat inainte de o operatie sau in cazul in care se iau anticoagulante.

Consumat in cantitati mari, sofranul reduce nivelul de zahar din sange, fiind astfel deloc indicat pentru diabetici. Ideal este sa nu sarim de o lingurita de sofran pe saptamana, recomanda un dietetician britanic.

Soia

Soia se gaseste in mare parte dintre produsele procesate. Avand un continut de grasime mai mic decat carnea si continand un nivel mare de acizi grasi omega 3, benefici inimii, boabele de soia sunt bogate si in sapte aminoacizi esentiali, de care organismul are nevoie pentru a mentine si repara tesuturile, de la muschi pana la firele de par.

Din pacate, insa, soia contine si o cantitate mare de chimicale care ingreuneaza digestia proteinelor, blocand absorbtia mineralelor si afectand metabolismul. Contine, de asemenea, doua substante care sunt confundate de organism cu estrogenul si care afecteaza fertilitatea.

Chiar daca scade usor riscul de cancer mamar, cercetatorii americani au descoperit ca soia este cel putin riscanta pentru femeile care au supravietuit acestui tip de cancer.

Fundatia britanica de Nutritie recomanda consumul unei singure portii de soia neprocesata pe zi.

Ardei iute

Capsaicina, ingredient de baza al ardeiului iute, amelioreaza durerea si imbunatateste circulatia, reducand chiar tumorile canceroase. Ardeiul iute trebuie inclus in dieta persoanelor aflate la cura de slabire - femeile supraponderale care au consumat zilnic chili sau ardei iute au slabit 2,2 kilograme pe luna.

Practic, capsaicina continuta nu face decat sa transforme o parte din alimente in caldura, evitand stocarea lor sub forma de grasime.

Un studiu realizat la Universitatea Yale a aratat ca persoanele care consumau zilnic un ardei iute prezentau si un risc crescut de cancer al stomacului. Se crede ca ardeiul iute trece de barierele protectoare ale stomacului, favorizand aparitia ulcerelor si putand cauza indigestia si arsurile la stomac.

Specialistii recomanda sa nu consumam mai mult de 3 ardei iuti pe saptamana, obligatoriu impreuna cu alte alimente si in cadrul unei diete echilibrate.

Peste gras

Somonul, macroul si sardinele abunda in acizi grasi omega 3, care previn bolile de inima si tin creierul sanatos. In plus, acesti pesti sunt bogati in Vitamina A si D, fiind printre putinele alimente care se pot "mandri" cu asa ceva in componenta.

Prezenta Vitaminei D imbunatateste si starea generala, crescand nivelul serotoninei.

Insa tot pestele gras mareste riscul de diabet, pesticidele care se gasesc in apele in care acesta traieste acumulandu-se in tesutul gras si jucand un rol important in evolutia bolii prin limitarea abilitatii organismului de a produce insulina.

Tocmai de aceea, in cazul acestui tip de peste se recomanda sa nu se depaseasca 140 de grame de saptamana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#superalimente, #alimente vindecare, #alimente medicina preventiva, #alimente nocive, #alimente contraindicatii, #grepfrut sanatate, #sofran sanatate, #ardei iute cura slabire , #alimente