Care este alegerea corecta: untul sau margarina?

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 08:39
8737 citiri
Care este alegerea corecta: untul sau margarina?

Prima data cand a fost introdusa pe piata, margarina a fost laudata ca fiind un aliment cu foarte putine grasimi, buna pentru cei cu colesterol si probleme de inima. Dar la scurt timp dupa aceea s-a descoperit ca are efecte adverse care au speriat multa lume.

Dezbaterea referitoare la care dintre cele doua produse este mai sanatos continua si in prezent. Niciunul nu este, de fapt, o alegerea prea buna pentru organism, dar daca vrei neaparat sa folosesti asa ceva, iata ce este bine sa stii, conform Live Strong:

Despre unt

Untul este obtinut din grasime animala, ceea ce inseamna ca are foarte multe grasimi saturate si colesterol, amandoua crescand riscul bolilor de inima si al diabetului. O lingurita de unt contine in jur de 33 de miligrame din doza maxima admisa de 200 de grame de colesterol si 7 grame de grasimi saturate, care nu ar trebui sa depaseasca 10-15 grame pe zi. Untul este bogat si in calorii, din cauza grasimii.

Despre margarina

Margarina are mai putine grasimi saturate decat untul, dar este bogata in grasimi trans, aceste crescad nivelul colesterolului rau si scazandu-l pe cel bun. Numarul caloriilor variaza de la o firma la alta, dar este aproape de cel al untului.

Cea mai buna alegere

Daca grasimile reprezinta cea mai mare temere a ta, alege margarina lichida sau cea foarte moale, caci cele mai tari sunt mai nesanatoase. Uita-te pe etichete si vezi care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate pe gram, dar ai grija si la numarul de calorii. Mai bine este sa alegi, atunci cand poti, uleiuri vegetale care au grasimi sanatoase si fac bine inimii.

Cand gatesti sau coci ceva

Gustul pastelor, al orezului si al painii prajite este intotdeauna mai bun cu unt, dar alege-l pe cel cu mai putine grasimi, degresat, care pastreaza aroma, dar este mai sanatos. De fapt, atunci cand vine vorba de gatit, aproape intotdeauna este mai bine sa alegi untul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#unt margarina, #unt margarina alegere, #unt margarina sanatate, #unt margarina grasimi, #unt versus margarina, #unt margarina pericol, #margarina periculoasa , #alimente