Cat de periculoasa poate fi soia pentru barbati

Joi, 24 Martie 2011, ora 09:07
37586 citiri
Cat de periculoasa poate fi soia pentru barbati

Soia a inceput sa fie cunoscuta drept alimentul minune, sursa perfecta de proteine, care poate reduce riscul de boli de inima si protejeaza de cancerul la prostata, insa, conform mai multor cercetari, aceasta ar putea determina si efecte negative asupra organismului, in special la reprezentantii sexului masculin.

Un caz uimitor

James Price, un fost ofiter din Statele Unite, a observat la un moment dat ca pieptul lui se inflamase si era dureros, mai ales in zona sfarcurilor. "Era ca si cum corpul meu se feminiza", a spus el pentru Men's Health.

In plus, ritmul de crestere a barbii incetinise, parul de pe brate, piept si picioare se rarea, iar dorinta sexuala aproape ii disparuse. "Penisul meu era atat de flasc incat parea foarte mic in comparatie cu felul in care era odata. Chiar si emotiile se schimbasera", a mai declarat Price.

In scurt timp, el a mers la trei medici, care l-au diagnosticat cu ginecomastie - hipertrofia glandei mamare la barbat. Mai multe teste la care a fost supus ulterior au aratat ca nivelul de estrogen - hormon feminin - din organismul lui era de opt ori mai mare decat limitele normale pentru barbati si chiar mai mare decat cantitatea in care se gaseste de regula la femei.

Doctorii erau atat de uimiti de acest fapt incat nu numai ca nu gaseau o explicatie, dar unul dintre ei chiar l-a acuzat pe Price ca ar fi luat de buna voie estrogen, sugerand ca ar fi bolnav psihic.

Desigur, Price nu luase asa ceva si era disperat ca nimeni nu gaseste vreo solutie pentru problemele lui. A mai mers la inca un doctor - Jack E. Lewi, sef al sectiei de endocrinologie din cadrul Spitalului Militar din San Antonio, si a fost supus la alte nenumarate teste, pentru a se descoperi cauza care declansase acea secretie neobisnuita de estrogen.

Putea fi o tumoare, insa analizele au aratat ca aceasta nu exista. De asemenea, cauzele principale care determina ginecomastia, cum ar fi alcoolismul si anumite ingrediente din plante, nu puteau fi luate in calcul la Price.

Acest doctor s-a hotarat insa sa il mai intrebe inca o data, in detaliu, ce mananca si bea - absolut orice. Atunci, Price i-a spus ca, cu cativa ani in urma, a dezvoltat intoleranta la lactoza, si de atunci consuma numai lapte de soia, si chiar frecvent, fiind una dintre bauturile lui favorite.

In acel moment, doctorul Lewi si-a dat seama ca aceasta era cauza.

Ulterior, Price nu a mai consumat soia deloc si nivelul de estrogen a scazut. Insa tot a mai avut parte de o recadere. A mancat la un moment dat un produs care continea proteine din soia, dar despre care nu stia acest lucru deoarece nu verificase eticheta. Abia cand a inceput sa aiba din nou pieptul inflamat a fost si mai atent la tot ce consuma. In cele din urma, Price a renuntat si la acel produs, iar de ceva vreme nu mai are probleme cu nivelul de estrogen, acesta fiind in limitele normale pentru organismul unui barbat, insa schimbarile legate de dorinta sexuala, de organul genital si intensificarea emotiilor au persistat.

Doctorul Lewi considera ca produsele din soia sunt sanatoase chiar si pentru barbati, cu conditia sa fie consumate cu moderatie, si nu in exces. Iar James Price ii sfatuieste pe toti barbatii care au simptomele lui sa mearga la medic deoarece, cu cat sunt mai devreme tratate, cu atat exista sanse mai multe ca acestea sa fie reversibile.

Cercetari

Soia contine genisteina si daidzeina, doua substante care imita atat de bine estrogenul incat sunt considerate fitoestrogeni - estrogeni de natura vegetala. Iar, atunci cand un barbat consuma cantitati suficient de mari incat acestea sa dauneze, pot sa apara probleme de tipul celor ale lui Price.

In plus, unele studii sugereaza ca inclusiv cantitati moderate, cum ar fi 25 de grame de soia pe zi - un nivel recomandat de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA, ceea ce inseamna, spre exemplu, aproximativ 450 de grame de tofu - , pot provoca schimbari hormonale.

Totodata, o cercetare realizata in cadrul Universitatii Harvard, publicata in 2010, a scos la iveala o legatura puternica intre consumul de soia si scaderea numarului de spermatozoizi.

Unii barbati-subiecti au consumat chiar si 15 produse diferite pe baza de soia, in timp ce altii nu au mancat niciun astfel de produs. Iar analizele ulterioare au aratat ca cei care au apelat la soia aveau cu 32% mai putini spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal decat cei care nu mancasera soia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#soia, #soia barbati, #barbati soia, #produse soia sanatate barbati, #soia sanatate barbati , #alimente