Ce alimente te-ar invata nutritionistii sa alegi

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 07:00
9545 citiri
Ce alimente te-ar invata nutritionistii sa alegi

Multe alimente au reputatia de a fi sanatoase si chiar sunt, dar cand vine vorba de a le clasifica, unele dintre ele castiga clar in fata altora.

Iata care sunt cele mai sanatoase alimente din cate exista, conform unui clasament intocmit de Huffington Post, dupa chestionarea mai multor specialisti in nutritie:

Caisele

Aceste fructe portocalii sunt pline de potasiu, fibre si vitamina A si C, dar si beta-caroten si licopen. Cele uscate au chiar mai mult potasiu. Aceste fructe scad riscul de cancer la ficat, datorita vitaminei E.

Sparanghelul

Sparanghelul este plin de nutrienti precum vitaminele A, B6, C si E, fier, potasiu, calciu, magneziu, crom si fibre. Toate acestea te apara de radicalii liberi si cancerigeni. Circa 150 de grame de sparanghel contin destul acid folic pentru a acoperi 60% din doza zilnica necesara.

Bananele

Bananele reprezinta o excelenta sursa de potasiu, dar ele au si vitamina C si B6. Astfel, sunt bune pentru scaderea presiunii sanguine, muschi, iar B6 echilibreaza nivelul de zahar din organism.

Busuiocul

Busuiocul este plin de fier, prevenind starile de anxietate, dar si aparitia acneeii, atunci cand e aplicat, inglobat intr-o masca, pe fata. Are si rol antiinflamator, calmant si antioxidant.

Piperul negru

Piperul negru lupta cu bateriile si ajuta sistemul digestiv, avand si beneficiul de a ajuta la arderea grasimilor.

Orezul negru

La fel ca orezul brun, cel negru este plin de fier si fibre, datorita invelisului, care se indeparteaza pentru a se obtine orezul alb. Are si vitamina E si mai multe antocianine decat murele.

Morcovii

Morcovii iti fac stocul de vitamina A, avand astfel reputatia de a imbunatati vederea. Sunt plini si de fibre, potasiu si vitaminele C si K, avand si betacaroten, care ajuta sistemul imunitar si pielea.

Ardeii iuti

Ardeii iuti au capsaicina, care ajuta la prevenirea diabetului si a cancerului, ajutandu-te sa scapi si de kilogramele in plus.

Citricele

Portocalele sunt vedetele, dar la fel de bune sunt si grepfrutul, lamaile, mandarinele si celelalte citrice. Toate au fibre care te ajuta sa ramai satul mai mult timp, dar si compusi care previn infarctul in randul femeilor, conform unui studiu recent.

Usturoiul

Mirosul lui este extrem de indiscret, dar plnta in sine are o multime de antioxidanti, care protejeaza de cancerul la san, prostata, colon si alte tipuri. Intareste sistemul imunitar si te ajuta sa ramai in forma.

Kiwi

Kiwi sunt teoretic vorbind fructe de padure, asa ca nu este de mirare ca ele sunt la fel de pline de antioxidanti si nutrienti precum afinele. Au vitamina C, E, potasiu, luteina, toate prevenind imbatranirea prematura si degenerescenta maculara.

Mango

Mango are fibre, pectina si vitaminele A si C, intarind sistemul imunitar, vederea si regland cantitatea de zahar din organism.

Maslinele

Acestea abunda in grasimi mononesaturate care protejeaza inima, dar au si proprietati antiinflamatorii, tinand departe artrita, diabetul de tip 2 si chiar cancerul.

Ceapa

Poate ca te face sa plangi atunci cand o tai, dar drept recompensa iti scade colesterolul si presiunea sanguina, reducand riscul de infarct sau insuficienta cardiaca. Cercetatorii au descoperit ca 10 grame de ceapa zilnic ajuta la scaderea riscului de cancer de prostata.

Oregano

O jumatate de lingurita de oregano are aceeasi cantitate de antioxidanti precum 3 cani de spanac, o lingurita intreaga oferindu-ti 14% din doza zilnica recomandata de vitamina K, ce ajuta la mentinetea sanatatii osoase.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#alimente sanatoase organism, #cele mai sanatoase alimente, #alimente bune organism sanatate, #alimentatie sanatoasa sfaturi, #alimente colesterol, #alimente arderi intense , #alimente