Ce bem si ce mancam pe canicula

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 23:43
10449 citiri
Ce bem si ce mancam pe canicula

Deja a inceput sa fie foarte cald. Daca la ora 11 esti pe strada, pentru ca trebuie sa iesi macar pentru aprovizionare, simti cum sub talpi asfaltul clocotste. Cauti umbra si din sticla cu apa clocotita sorbi cate putin, cu grija, sa-ti ajunga pana acasa. "Caldura mare, mon cher", ar spune Caragiale, ca si pe vremea lui vara era foarte cald.

Vara, din cauza caldurii, se beau multe lichide, chiar si trei litri pe zi, dar numai apa tine de sete. Insa, un ceai de menta, chiar si doua, trei pe zi daca e foarte cald, e bine venit. E racoritor daca se bea cald, cu cateva picaturi de zeama de lamaie, indulcit cu un varf de lingurita de miere de albine.

Pe vreme caniculara nu abuza de cafea. Se pot bea doua cesti de cafea pe zi si, daca se poate, mai slabe ca de obicei. Si asa organismul este destul de chinuit si agitat de prea multa caldura. Cafeaua tare si multa n-ar face decat sa accentueze efectele caldurii.

Pentru sete se bea apa plata sau de izvor, dar nu rece ca sa abureasca paharul, de la frigider. Tine bidonul cu apa langa frigider si aminteste-ti ca si vara se poate raci, si inca destul de greu si cu multe complicatii. In niciun caz, bauturile foarte reci nu racoresc.

Tine merele la frigider in lada de jos si mai curand, mananca un mar. Te racoreste si-ti da si energie, in acelasi timp. Cand simti ca nu mai ai putere si ca nu te mai poti concentra asupra activitatii pe care trebuie sa o desfasori, bea un pahar de apa minerala. Vitaminele si mineralele din compozitie iti refac fortele imediat, te invioreaza si-ti fortifica organismul.

Nu consuma bauturi energizante si nici racoritoare dulci pe vreme foarte calda. E drept ca pe moment, te invioreaza, dau putere de concentrare dar nu tin de sete. In scurt timp, setea revine si mai puternic si nu poate fi astamparata decat cu apa.

Pentru sete se pot consuma si fructe, ca atare sau sub forma de sucuri proaspete, facute in casa. Pe tarabele pietelor se gasesc din belsug fructe de sezon dar si multe citrice. Pe vreme calda, bunicii nostri beau limonada, storcand zeama de lamaie in apa. Cine o prefera dulce poate sa-i adauge miere de albine sau zahar. Este o bautura naturala, puternic energizanta, care taie imediat setea.

Cat este foarte cald sunt bine de ocolit carnea, mancarurile foarte grase, conservele, mezelurile, alimentele picante. Supa de zarzavat, tocanita de legume, salatele de cruditati, lactatele, mai ales iaurtul simplu, sa nu lipseasca de la nicio masa. Si bineinteles fructele, cat de multe.

Si, pe cat posibil, oricat de flamand ai fi, ocoleste fast-food-urile. Daca dupa bauturile foarte reci te poti alege cu o raceala zdravana, dupa o gustare de la fast-food poti face o indigestie ori, mai rau, o toxiinfectie alimentara pentru ca tot ce ti se serveste este preparat de mult si tinut la congelator. Mai bine un covrig ca este mai sanatos.

Sa avem sanatate!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#zile fierbinti, #bauturi racoritoare, #ceai de menta , #alimente