Ce beneficii iti aduc fibrele solubile?

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 19:28
4275 citiri
Ce beneficii iti aduc fibrele solubile?

Daca mai toti am inteles cat de importante sunt fibrele in alimentatie, putini stiu care este cantitatea zilnica necesara de fibre si nici de ce avem nevoie de ambele tipuri de fibre, solubile si insolubile.

O cantitate suficienta de fibra, respectiv 35 de grame - omul din paleolitic avea parte de circa 10 de grame de fibra zilnic -, pe langa faptul ca ajuta tractul digestiv, coboara si nivelul colesterolului si micsoreaza riscul de cancer de colon, conform that's fit.ca.

Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Plantele le contin de obicei pe amandoua, dar cea predominanta va stabili si tipul de fibra unde va fi inclus fructul sau leguma.

Fibrele solubile se dizolva in apa, devin gelatinoase, iar in organism sunt fermentate de bacterii. Cele insolubile nu se dizolva in apa, ci mai degraba o absorb. De ambele avem nevoie pentru a fi sanatosi, insa, din pacate, cel mai adesea consumam fibre insolubile.

Un studiu publicat de jurnalul Brain, Behavior, and Immunity a aratat ca fibra solubila reduce inflamatiile asociate cu bolile aflate in stransa legatura cu obezitatea si intareste sistemul imunitar.

Unde gasesti fibrele solubile

Testele de laborator au aratat ca animalele hranite ori cu fibre insolubile, ori cu solubile, au prezentat mari diferente in ceea ce priveste sistemul imunitar. Cele hranite cu fibre solubile prezentau un risc mai mic de boala si se vindecau mai repede decat celelalte.

Cum inflamatiile reprezinta un factor de risc in caz de boli de inima, obezitate, osteoporoza, Alzheimer, artrita si autism, fibrele solubile, care se gasesc mere, capsuni, citrice, dar si brocoli, morcovi, radacinoase, ovaz sau tarate, sunt vitale pentru a ne feri de boli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#fibre sanatate, #fibre alimentatie, #fibre beneficii, #fibre solubile, #fibre insolubile , #alimente