Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce sa mananci ca sa eviti lipsa de energie din jurul pranzului

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:06
4971 citiri
Ce sa mananci ca sa eviti lipsa de energie din jurul pranzului
Foto: livestrong

In jurul pranzului sau chiar spre orele 14.00 - 15.00 multi dintre angajati simt aproape in fiecare zi o scadere a energiei si o stare de letargie. Acesta este intervalul in care majoritatea poftesc la o cafea sau la o gustare, care sa-i mai revigoreze putin.

Potrivit dieteticianului Sheah Rarback, din cadrul Universitatii Miami, aceasta "sincopa" poate sa apara din cauza ritmului circadian, a somnului insuficient, a lipsei micului dejun sau a unei mese de pranz bogate in carbohidrati procesati si sarace in proteine.

Dupa cum releva LiveStrong, o strategie care te ajuta sa ocolesti scaderea energiei din jurul pranzului consta in a manca anumite alimente, care contin putine grasimi si putin zahar, dar care sunt bogate in fibre si proteine.

In plus, daca ai ajuns deja in starea de letargie este important sa nu dai fuga la ceva dulce, deoarece vei simti doar pe moment o revenire a energiei, iar dupa circa o ora te vei simti si mai obosit. Iata, insa, mai exact, ce ar trebui sa mananci:

1. Migdale, nuci

Conform unui studiu dat publicitatii la inceputul acestui an, o mana de migdale, cam 20 de samburi, te ajuta sa stabilizezi nivelul glicemiei pentru tot restul zilei, daca le mananci dimineata.

Iar daca te vei mai simti aproape de acea scadere a energiei ia o gustare formata din cateva nuci, tot cam o mana (12-14 jumatati). Acestea te pot ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit si puterea mintii datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3.

2. Lactate cu continut redus de grasime

Zaharul din lapte, lactoza, iti stimuleaza energia aproape instantaneu dupa consum, iar proteinele continute te ajuta ulterior sa tii foamea departe. Este de preferat insa sa alegi lactatele cu continut redus de grasime.

Pentru un mic dejun sanatos spre exemplu, combina un iaurt cu fulgi de ovaz - alimente care ajuta digestia si imunitatea, prevenind balonarea. Nu consuma insa prea multa cafea, deoarece cafeina mareste cantitatea de calciu pierduta in urina.

3. Ulei de masline, avocado

Grasimile mononesaturate din avocado si din uleiul de masline, bune pentru inima, incetinesc golirea stomacului, astfel ca senzatia de satietate va fi prelungita pe mai mult timp.

Acidul oleic din uleiul de masline activeaza o zona din creier care transmite organismului ca stomacul este plin. De asemenea, fructul numit avocado este bogat in potasiu, care regleaza functionarea rinichilor si tensiunea arteriala, si in folati - vitamine ce ajuta organismul sa produca celule noi.

Daca esti deschis la gusturi noi, taie un avocado mic in doua, stropeste-l cu ulei de masline si presara putina sare si piper.

4. Oua

Cu doar 80 de calorii, un ou fiert tare, bogat in proteine de buna calitate, poate tine sub control apetitul timp de mai multe ore.

In cadrul unui experiment s-a observat ca subiectii care au luat un mic dejun bogat in proteine si sarac in carbohidrati au simtit satietate 3-4 ore dupa, in timp ce participantii la studiu care au avut un mic dejun cu continut redus de proteine si bogat in carbohidrati au perceput acea senzatie mai putin timp.

5. Afine

Afinele se numara printre cele mai bogate alimente in antioxidanti, compusi care lupta cu radicalii liberi daunatori si care declanseaza cresterea de noi celule la nivelul creierului.

Dupa pranz, mananca o ceasca cu afine, fructe care iti vor spori capacitatea de concentrare pentru toata dupa-amiaza, iar o ceasca cu afine nu contine decat circa 80 de calorii.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Tufts, cobaii care au fost hraniti cu afine timp de patru luni au avut rezultate mai bune la teste de memorie si de agilitate mintala decat cei care nu au primit afine.

De asemenea, si sucul natural de afine este foarte bun (poti inlocui cafeaua de dupa-amiaza cu un pahar cu suc de afine). Conform unei cercetari date publicitatii anul trecut, persoanele cu probleme de memorie cauzate de varsta inaintata s-au descurcat mai bine la testele de memorie dupa ce au baut suc de afine zilnic, timp de doua luni (comparativ cu cei care nu consumasera acest suc).

6. Ciocolata neagra

Daca scaderea energiei din jurul pranzului este insotita si de stres, atunci consuma o bucatica de ciocolata neagra, care declanseaza eliberarea de endorfine, substante ce imbunatatesc starea de spirit.

Bogata in flavonoizi, ciocolata neagra are proprietati antioxidante, care ajuta celulele sa reziste "atacului" radicalilor liberi. O portie ar trebui sa fie insa nu mai mare de doua patratele de ciocolata neagra.

7. Citrice

Inainte de perioada in care stii ca te va cuprinde acea letargie - de obicei se intampla in jurul aceleiasi ore, zilnic - mananca o portocala si ai grija sa o cojesti incet, pentru a te bucura mai mult timp de mirosul ei.

Conform unui alt studiu, "adulmecarea" uleiurilor volatile din coaja de portocala poate stimula vigilenta. Iar fructoza din portocale este digerata in circa 30 de minute, oferindu-ti rapid energie. De asemenea, poti consuma o jumatate de grepfrut inainte de una din mesele principale.

In plus, in afara de trucurile legate de aceste alimente, este important sa respecti si alte reguli pentru a evita "prabusirea" de la mijlocul zilei. Acestea sunt: nu sari peste micul dejun; ai grija ca portiile de la masa de pranz sa fie potrivite (prea putina mancare iti va oferi putini nutrienti si putina energie, iar prea multa te va face si mai lenes); dormi cel putin opt ore pe zi; evita dulciurile, care fac ca glicemia sa creasca brusc, iar apoi sa scada la fel de abrupt; ridica-te de pe scaun si fa cativa pasi aproape la fiecare ora, pentru a stimula circulatia sangvina si pentru a reduce oboseala; evita alimentele care sunt bogate in sare si grasimi si fa exercitii fizice regulat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lene mijlocul zilei, #scadere energie mijlocul zilei, #alimente energie pranz, #cadere energie pranz, #moleseala dupa masa , #alimente