Ce-si face omul cu mana lui: ciudate cazuri de supradozaj alimentar

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 08:29
5316 citiri
Ce-si face omul cu mana lui: ciudate cazuri de supradozaj alimentar
Foto: Hamangia

Hipocrate spunea ca cel mai bun aliment poate fi daunator, luat in exces. Constatarea este valabila si astazi. Poate cel mai semnificativ este consumarea in exces a unor alimente, administrate insistent, numai sub pretextul ca nu ingrasa.

Au fost cazuri, cand oameni in toata firea s-au limitat la un singur aliment, care nu numai ca nu oferea organismului elementele vitale necesare, dar il si indopa fortat cu ce nu mai suporta, avand deja in exces. Un asemenea regim, dus la extrem, poate fi fatal.

Fireste, nu orice exces este neaparat fatal, dar portalul Infoniac prezinta cateva cazuri bizare, aparent chiar inofensive, dar cu finalitate deloc placuta.

Excesul de sucuri si apa gazoasa

Se semnaleaza cazul unei femei din Monaco, obisnuita sa nu bea altceva decat apa gazoasa sau sucuri acidulate.

In medie, consuma zilnic 2 litri de asemenea lichide pe zi si niciun pahar de apa plata. Incepuse acest ciudat regim la varsta frageda de 15 ani, iar dupa alti 16 ani, cand implinise 31, au inceput sa intervina stari de ameteli si lesinuri.

S-a dus direct la spital. Acolo, a reiesit ca avea o acuta lipsa de potasiu si manifesta fuctionarea total neregulata a inimii. In spital, nu i s-a aplicat un tratament. Pur si simplu, a fost inlocuita apa gazoasa cu una de la robinet si a primit alimentatia obisnuita regimului de spital.

In scurt timp, ritmul cardiac a redevenit normal, ametelile au disparut, iar femeia a revenit la o viata normala.

Sosul de soia

Soia este un aliment bun, boabele contin proteine, iar uleiul este usor digerabil, contrar conceptiei care circula in tara noastra inaintea anilor '89.

Cu toate acestea, recent a fost inregistrat un ciudat caz de supradozaj. Un tanar de 19 ani a baut un litru de sos din soia, dupa care a cazut in coma. Este greu de spus daca numai soia a contribuit la acest efect, intruct sosul mai continea si alte ingrediente, printre care o cantitate mare de sare.

Cert este ca a intervenit o criza convulsiva putenica, tanarul fiind incredintat medicilor la spital. Aici, a fost scos din starea comatoasa, iar nivelul de sodiu a revenit la normal in cinci ore. A fost externat dupa trei zile.

Supradoza de apa

Suntem sfatuiti sa bem cel putin doi litri de apa pe zi, iar recomandarea este corecta. Totusi, o cantitate exagerata de apa poate produce hiponatremie, respectiv diluarea cantatii de sodiu din corp, ceea ce creaza un dezechilibru electrolitic.

Este cunoscut cazul unul oarecare Jennifer Lea Strange, din California, care a incercat sa atinga recordul mondial de apa bauta, fara a merge la toaleta. La terminarea testului, a cazut si amurit.

Supradoza de ceai

Se spune ca toate ceaiurile sunt bune si nu fac rau. Cu toate acestea, o doamna de 47 ani din Deroit, dornica sa se bucure din plin de binefacerile ceaiului ei preferat, a baut asemenea cantitati, incat a contractat o boala osoasa foarte rara, cunoscuta sub numele fluoroza scheletului.

Fluorul este un element util organismului si administrarea prin ceai nu poate fi decat benefica. Dar respectiva doamna din Deroit a baut cantitati considerabile zi de zi, timp de 17 ani. A ajuns astfel ca volumul fluorului din oragnism sa fie de 4 ori mai mare decat nivelul maxim admis.

I s-a aplicat un tratament de defluorizare, in urma caruia ar trebui sa-si revina, dar tratamentul este de lunga durata.

Cafeina

Cafeina este una din substantele cel mai des intalnite ca producand efecte toxice prin supradozaj. De obicei, efectul se produce dupa consumarea de cafea, ceai tare sau ciocolata.

Dar exista si un caz iesit din comun. Britanicul Michael Lee Bedford a obtinut, prin nu se stie ce cale, pulbere de cafeina, din care a mancat doua linguri pline, convins ca asta ii va da puteri.

Doua linguri de cafeina sunt echivalente cu 70 de sticle de bauturi energizante. Dupa 15 minute, a inceput o criza specifica, viata fiindu-i in pericol. Din fericire, interventia medicala prompta l-a salvat.

Acesta a fost un exces extrem, dar nici excesele obisnuite nu sunt recomandate de specialisti.

Numai consumata in doze limitate, cafeina poate produce efecte benefice asupra corpului omenesc, dintre care nu strica sa reamintim:

- stimuleaza sistemul nervos central

- mareste ritmul pulsului si tensiunea arteriala (utila pentru unii, dar nociva pentru altii

- dilateaza bronhiile, facilitand respiratia

- este diuretica

- accelereaza tractul digestiv, prin stimularea peristaltismului intestinal.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#alimente supradozaj, #alimente exces, #alimente exces extrem , #alimente