Ce stii despre unele alimente s-ar putea sa fie fals - Afla unde gresesti

Luni, 19 Martie 2012, ora 07:02
6824 citiri
Ce stii despre unele alimente s-ar putea sa fie fals - Afla unde gresesti
Foto: Daily Mail

Alegerea alimentelor pentru consum a devenit destul de dificila in ultimul timp deoarece numerosi experti in nutritie au pareri chiar contradictorii.

Spre exemplu, pana acum ceva timp se spunea ca ouale nu trebuie consumate prea des, deoarece contin colesterol, iar de curand au fost realizate studii care sugereaza ca, de fapt, colesterolul din alimente nu ar duce la boli de inima.

Potrivit Daily Mail, iata insa cateva lamuriri necesare pentru sanatatea ta, referitoare la alimentatie, mai putin cunoscute.

Unele dintre acestea s-ar putea sa contina informatii diferite de ce stiai tu ca este sanatos.

1. Laptele integral este mai sanatos decat cel degresat

Multi oameni se feresc de laptele cu continut integral de grasime, preferandu-l pe cel partial degresat sau aproape degresat, deoarece cred ca cel integral are prea multa grasime. Insa, in general, se considera ca un aliment are prea multa grasime daca aceasta depaseste 20%, or laptele de vaca contine undeva intre 3,7 - 5% grasime la suta de mililitri.

In plus, laptele integral contine mai multi nutrienti decat cel partial degresat sau degresat. Si asta deoarece grasimea contine vitamine solubile in grasimi, precum A, D, E si K, importante, printre altele, pentru intarirea imunitatii, pastrarea sanatatii oaselor si neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi.

2. Salata verde este bogata in vitamine

Se considera adesea ca salata verde este alcatuita mai mult din apa si ca din acest motiv nu are prea multe vitamine, insa, in timp ce este adevarat ca are un continut ridicat de apa, tot adevarat este, si mai putin cunoscut, faptul ca are cantitati considerabile de vitamine antioxidante, minerale si alti nutrienti.

Important este ca salata sa fie consumata cat mai repede dupa ce a fost culeasa deoarece, cu cat sta mai mult nepreparata, cu atat pierde din valoarea nutritionala.

3. Indulcitorii artificiali te pot ingrasa

Mai multe studii au aratat ca indulcitorii artificiali mai degraba pot duce la acumularea unor kilograme in plus decat la reducerea greutatii corporale. Iar una din teoriile care servesc drept cauze ale acestui lucru este aceea ca, desi papilele gustative sunt pacalite de acesti indulcitori, creierul nu, astfel ca, atunci cand sesiseaza un gust dulce, dar fara calorii, el cere si calorii, prin pofte ulterioare pentru ceva indulcit natural.

4. Soia are un continut ridicat de toxine

Desi a fost promovata ca un aliment sanatos in ultimii ani, soia are si un continut ridicat de toxine, iar acest lucru e mai putin cunoscut. Spre exemplu, are un nivel ridicat de acid fitic, care poate reduce capacitatea corpului de a asimila minerale esentiale ca magneziu, calciu, cupru, fier si zinc.

De asemenea, soia contine niste substante care inhiba trepsina (o enzima secretata de pancreas, cu rolul de a descompune proteinele), ducand astfel la slabirea capacitatii corpului de a digera proteinele. Iar aceste substante au fost legate si de tulburari ale pancreasului.

Atunci cand soia fermenteaza, insa, cum ar fi in cazul sosului de soia, o mare parte din aceste toxine este neutralizata. Branza tofu si emadame, insa, nu sunt fermentate, prin urmare este indicat sa consumi cat mai putin din acestea.

5. Untul este mai sanatos decat margarina

Desi este de multa vreme blamat deoarece contine grasimi saturate si colesterol, untul este oricum mai sanatos decat margarina, care, printre altele, contine substante ce pot reduce absorbtia unor vitamine.

In plus, teoria conform careia colesterolul din alimente ar duce la cresterea riscului de boli de inima este revizuita in ultimul timp si, mai mult, colesterolul este o componenta vitala a membranei fiecarei celule din corp. Acesta sprijina functionarea creierului si, fara el, organismul nu poate produce anumiti hormoni cum ar fi cortizolul, estrogenul si testosteronul.

Totodata, corpul are nevoie de colesterol pentru a produce vitamina D, iar untul este si una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care poate proteja de bolile de inima, ajuta vederea si sprijini functionarea glandei tiroide si a glandelor adrenale.

6. Uleiul din seminte de floarea-soarelui trebuie consumat cu moderatie

Grasimile polinesaturate, in formele sale naturale, cum ar fi pestele gras, sunt sanatoase, fara indoiala: reduc tensiunea arteriala, riscul de accident vascular cerebral si de boli de inima si chiar imbunatatesc functionarea creierului. Insa grasimile polinesaturate procesate sau rafinate, cum sunt cele din uleiul de floarea-soarelui, devin lesne rancede cand sunt expuse la caldura, oxigen si umiditate (cum se intampla la gatit).

Iar uleiul ranced produce radicali liberi care afecteaza organismul, marind riscul de obezitate, cancer, boli de inima si diabet. In plus, uleiul din seminte de floarea-soarelui, uleiul de porumb si de arahide contin niveluri ridicate de acizi grasi omega-6, care nu sunt buni pentru sanatate daca sunt in cantitati prea mari in organism. Prin urmare, consumul de ulei de floarea-soarelui ar trebui limitat si, de preferat, folosit uleiul de masline nerafinat.

7. Ouale sunt foarte nutritive

Acestea ofera proteine de foarte buna calitate si sunt o sursa exceptionala de vitamine-cheie, in afara de vitamina C, fiind, prin urmare, foarte nutritive. Iar asa cum este mentionat si mai sus, colesterolul din ele nu mai pare a fi o problema.

8. Strugurii contin foarte multe pesticide

Strugurii care nu sunt organici contin foarte multe pesticide, testele aratand ca aproape toti cei non-organici sunt contaminati cu astfel de substante, de obicei cu pana la 11 pesticide diferite. Unii pot contine insa si mai multe, autoritatile germane descoperind la un moment dat ca o mostra avea reziduuri din 26 de pesticide.

9. Carnatii pot fi permisi in anumite conditii

Daca alegi carnati care contin carne in proportie de 85-90%, de preferat facuti in casa, pentru a nu avea aditivi, si ii consumi cu o portie mare de salata sau de legume gatite, atunci ii poti aseza pe masa ocazional fara prea multe griji, cat sa nu provoci frustrari organismului prin abtinerea totala de la ei.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #sfaturi alimentatie sanatoasa, #struguri pesticide, #unt margarina, #oua colesterol, #mituri alimente , #alimente