Ce trebuie sa stim despre mierea de albine

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 09:06
39526 citiri
Ce trebuie sa stim despre mierea de albine

Mierea de albine a fost primul aliment dulce descoperit si folosit de om inca din timpuri imemorabile. Documentele vechi spun ca mierea a fost folosita initial ca hrana, dar si in medicina si ritualurile religioase.

Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni gastro-intestinale, renale si respiratorii si pentru tratamentul ranilor.

Dioscoride trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale si Pliniu recomanda mierea amestecata cu untura de peste la tratarea ranilor infectate.

Dupa consistenta, mierea este fluida si cristalizata sau zaharisita. Multe persoane cred ca mierea zaharisita nu este naturala. Toata mierea naturala se zahariseste, cu o singura exceptie: mierea de mana, provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori.

Atentie! Mierea zaharisita nu se incalzeste, deoarece isi pierde o mare parte din vitamine si toate enzimele, putand deveni, in acelasi timp, toxica, prin acumularea de compusi nocivi.

Mierea monoflora, provenita integral sau in parte din nectarul florilor unei singure specii, (tei, salcam, floarea soarelui sau menta) este mai cautata si mult mai scumpa. Consumatorii cauta si cumpara, pentru parfum si gust deosebit, mai ales miere monoflora.

Stuparii stiu insa ca cea mai buna miere este cea poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Mierea de fan, de exemplu, cuprinde in compozitie nectar adunat de albine de la mai mult de 60 de flori care intra in alcatuirea fanului.

Se spune despre miere ca ingrasa. Sigur, ca orice produs alimentar consumat in exces, ingrasa chiar si mierea de albine, dar nu simpla, ca atare, ci in combinatie.

De regula, copiilor, persoanelor in varsta, convalescentilor sau celor care vor sa se ingrase li se recomanda la micul dejun sau la masa de seara paine, unt si miere de albine. Aceasta combinatie este intr-adevar fatala pentru cei care nu vor sa se ingrase.

Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural. Daca faceti sport de performanta, ori aveti zile cand trebuie sa conduceti foarte mult sau sa faceti un efort deosebit, care stiti ca o sa va oboseasca la un moment dat, nu apelati la energizantele lichide din comert, care au cofeina si dau dependenta.

Mierea de albine insa, adevarat miracol al naturii, face minuni. Una, doua lingurite de miere energizeaza organismul, il fortifica, il pregateste pentru efort de lunga durata ori lupta cu frigul sau arsita.

Mierea de albine nu are efecte adverse, nu da dependenta si e bine s-o avem intotdeauna la indemana, oriunde am fi.

Daca va hotarati sa renuntati la zahar si sa va indulciti ceaiul sau cafeaua cu miere de albine, atunci e bine sa stiti ca lichidele nu trebuie sa fie fierbinti, pentru ca mierea si-ar putea pierde o parte din constituientii ei naturali.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#miere albine, #vitamine miere, #tratament miere, #supliment miere, #miere poliflora, #miere energizant , #alimente