Cele mai mari greseli atunci cand faci gratar

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 12:12
16532 citiri
Cele mai mari greseli atunci cand faci gratar

Sa faci o friptura pe gratar nu este ceva chiar simplu, mai ales daca vrei sa fie una reusita. In cazul in care nu esti atent la detalii iti iese un preparat mediocru; nu are un gust rau, dar nici nu impresioneaza. Daca te straduiesti putin insa poti realiza ceva de care toti cei care gusta sa fie incantati. Ba chiar sa afirme ca le-ai oferit o experienta culinara unica.

Iata care sunt cele mai mari greseli in capcana carora poti sa cazi atunci cand faci gratar, potrivit Mens Health.

1. Sa nu cureti gratarul de fiecare data

Daca nu cureti gratarul dupa fiecare folosire calitatea fripturii pe care o faci va avea de suferit. Reziduurile care se acumuleaza in timp in fisurile minuscule ale vergelelor gratarului pot face carnea sa se lipeasca, stirbind rezultatele eforturilor tale de a forma o crusta bucatii de carne.

De aceea, dupa ce ai terminat friptura, ai grija sa cureti gratarul cu o perie sau un burete de sarma, cat inca mai este cald. Apoi aplica un strat de grasime care sa il protejeze pana la urmatoarea utilizare.

2. Sa inabusi orice flacara ce depaseste nivelul gratarului

Aici este foarte important sa faci o diferenta intre flacarile bune si cele rele. Multe persoane se grabesc sa inabuse orice flama care depaseste nivelul gratarului, insa e bine de stiut ca unele dintre acestea pot adauga un plus de savoare fripturii.

Mai exact, daca este vorba de flacari care sunt insotite si de un fum dens atunci acestea trebuie clar stopate deoarece ard carnea. Daca vezi insa flacari ce ies dintr-o bucata mica de grasime (chiar si cand e vorba de peste), atunci poti sa le lasi deoarece dau un gust mai bun (cu conditia sa nu devina prea mari, desigur).

3. Sa fii econom cu sosul

Daca ungi carnea cu sos doar dupa ce ai luat-o de pe gratar, vei pierde o savoare deosebita. Cel mai bine este sa aplici sosul de cateva ori pe bucatile de carne, in timp ce ele se afla pe gratar, mai ales daca incep sa se usuce.

In general, sosul se prepara din ulei, sare si condimente, in functie de preferinte. In cazul in care nu folosesti sos deloc, important este sa ai grija sa nu se usuce (se recomanda chiar sa tii un vas cu apa pe marginea gratarului pentru a evita acest lucru).

4. Sa nu o lasi sa se "odihneasca"

O regula mai putin cunoscuta este aceea de a lasa carnea sa se "odihneasca" dupa ce ai luat-o de pe foc (dar sa ai grija sa stea in apropierea unei surse de caldura si intr-un vas acoperit pentru a nu se raci).

Mai mult, este indicat sa tii cont si de grosimea feliilor. Astfel, daca acestea sunt subtiri au nevoie de doar aproximativ cinci minute pentru a capata o savoare in plus (pentru ca procesul de gatire continua si dupa ce ai luat carnea de pe gratar), iar daca sunt mai groase au nevoie chiar si 30 de minute.

5. Sa nu ai grija sa fie condimentata si in interior

Uneori, oricat de condimentata ar fi la suprafata, in interior carnea poate ramane fada la gust. Pentru a evita acest lucru mai lasa carnea cateva minute dupa ce ai taiat-o si ai uns-o cu sos sau doar i-ai dat cu sare si condimente. Cat timp va sta pe o farfurie sau un tocator sucul propriu se va amesteca cu sosul sau condimentele, acestea patrunzand in profunzimea feliei.

De asemenea, nu uita sa mai pui mirodeniile si in timp ce sta pe gratar si inainte de a fi servita. Ai grija insa la sare si piper, sa nu fie in cantitati prea mari.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#greseli gratar, #greseli friptura, #sfaturi friptura, #trucuri friptura, #reteta gratar, #carne gratar, #friptura gratar , #alimente
Comentarii
Poza mcquin
mcquin
rank 5
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Greseli faci doar daca ai ce pune pe el..