Combate otrava din corp cu cinci antioxidanti esentiali

Luni, 18 Martie 2013, ora 10:37
11232 citiri
Combate otrava din corp cu cinci antioxidanti esentiali
Foto: handbag.com

Antioxidantii sunt antidotul pentru toate otravurile pe care le inghitim si le respiram. Antioxidantii previn bolile de inima si cancerul, bolile articulare, tin pielea frumoasa, reduc oboseala si protejeaza vederea. Intre toti antioxidantii, cinci sunt considerati esentiali si, din fericire, ii aveam mereu la indemana.

Pe de alta parte, desi termenul de antioxidant este foarte cunoscut, putini stiu ce fac aceste substante si in ce consta beneficiul pe care il aduc sanatatii.

Antioxidantii au capacitatea de a repara ceea ce este deteriorat la nivelul celulelor ca urmare a efectelor negative ale poluarii, produselor chimice, razelor UV, hormonilor de stres si substantelor toxice produse de propriu metabolism. Toate aceste elemente negative slabesc celulele organismului prin producerea de radicali liberi, ale caror efecte sunt compensate de antioxidanti.

Antioxidantii pot inlocui elementele deteriorate din celule. Organismul produce antioxidanti, dar necesarul este mereu mai mare decat aceasta capacitate. De aici nevoia de a-i lua din alimente, scrie handbag.com.

Care sunt cei cinci antioxidanti esentiali?

Seleniu. Acest mineral ofera protectie antioxidanta importanta bolilor tipice varstei inaintate, stimuleaza imunitatea si accelereaza toate procesele care tin de imunitatea naturala.

Intr-un studiu realizat in SUA pe un grup de pacienti cu cancer de piele, s-a dovedit ca o doza de 200 de micrograme de seleniu pe zi, timp de 10 ani, a redus mortalitatea prin orice forma de cancer, nu doar ca urmare a cancerului de piele cu 18 la suta.

Surse de seleniu: nucile, semintele de floarea soarelui si dovleac, pestele gras, ouale si carnea.

Licopenul este cea mai buna crema antisolara. Rosiile sunt rosii pentru continutul mare de licopen. La fel si celelalte fructe si legume rosii. Licopenul este activat prin tratare termica, asa ca il ai la dispozitie permanent.

Cea mai buna sursa: rosiile conservate si toate pastele de tomate. Licopenul previne bolile de inima si unele tipuri de cancer si a fost dovedit ca este cel mai puternic antidot impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi produsi de lumina ultravioleta.

Surse de licopen: tomate, grapefruit roz si pepene verde, fructele rosii.

Carotenoidele sunt o familie de antioxidanti care reduc riscul de degenerare maculara, principala cauza de orbire, dar care protejeaza in general fata de agresiunile factorilor din mediu: poluare si lumina solara. Din categorie face parte vitamina A.

Cele mai bune surse: morcovi, dovleacul si spanacul.

Vitamina C este recunoscuta pentru potentialul sau. Vitamina C este un remediu major, are capacitatea de a protejea ADN-ul si vasele de sange, ajuta organismul sa utilizeze vitamina E si reduce riscul bolilor de inima si lupta impotriva accidentelor vasculare, regenereaza stratul de colagen si accelereaza capacitatea organismului de a repara ranile.

Cele mai bune surse: citricele, papaya, ardei grasi si broccoli.

Polifenolii sunt leacurile naturale impotriva inflamatiilor, calmeaza artrita, reduc ritmul natural al imbatranire, previn cancer si impulsioneaza sistemul imunitar atotputernic.

Cele mai bune surse: fructele de padure, uleiul de masline si toate fructele si legumele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#antioxidanti beneficii, #antioxidanti alimente, #surse antioxidanti , #alimente